Dnevne novosti

O mjesnoj nadležnosti za drugi postupak protiv Zdravka Mamića ponovno će odlučivati Vrhovni sud

15.01.2019 07:15 OSIJEK, 14. siječnja 2018. (Hina) - O mjesnoj nadležnosti za vođenje postupka u slučaju druge optužnice protiv bivšeg čelnika NK "Dinama" Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti za izvlačenje novca iz toga kluba, odlučivat će Vrhovni sud, zaključeno je u ponedjeljak na sjednici optužnog vijeća osječkog Županijskog suda.
Postupak obrane koja je zatražila prijenos mjesne nadležnosti u Uskoku su ocijenili manevrom s ciljem odugovlačenja postupka. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević izjavio je nakon sjednice kako su branitelji Maria Mamića i Nikkya Artura Vuksana, odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, podnijeli prijedlog za utvrđivanje i prijenos nadležnosti nad ovim predmetom s osječkog suda na "onaj sud koji bi trebao stvarno biti mjesno nadležan, u skladu s kriterijima iz Zakona o kaznenom postupku". 

Do odluke Vrhovnog suda odgođena rasprava o osnovanosti optužnice i Mamićevu istražnom zatvoru

Dodao je kako je optužno vijeće prihvatilo prijedlog i odlučilo dostaviti spis na odlučivanje Vrhovnom sudu pa se nije ni raspravljalo o potvrđivanju optužnice i prijedlogu o određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću. Miljević je istaknuo kako je u prigovoru Mamićeve obrane na optužnicu detaljno obrazloženo zbog čega je ranija odluka Vrhovnog suda o određivanju osječkog suda kao mjesno nadležnog "izvan zakonskih kriterija", s obzirom na sadržaj optužnice, prebvališta i boravšta okrivljenika, svjedoka i vještaka te ogromnih i nepotrebnih troškova, koji narušavaju ekonomičnost postupka.

Podsjetio je kako je tijekom prvog osječkog suđenja Mamiću i još trojici okrivljenika, okončanog prošlogodišnjom nepravomoćnom presudom u lipnju, protiv tri osobe pokrenut kazneni postupak zbog sumnje u davanje lažnog iskaza te da je odlukom Vrhovnog suda za postupak protiv nogometaša Luke Modrića kao mjesno nadležan određen sud u Zagrebu, jer je bilo očito da će se suđenje tamo lakše provesti, a u međuvremenu postupak je i obustavljen.

Kazao je da su ga branitelji Dejana Lovrena izvijestili kako je i u slučaju ovoga nogometaša doneseno rješenje kojim se kao mjesno nadležan određuje sud u Zagrebu, a neslužbeno je obaviješten da je tako postupljeno i u postupku protiv punice Luke Modrića Vesne Juraić.

Na tvrdnju novinara kako je Vrhovni sud raniju odluku o premještanju ovoga predmeta u Osijek donio zbog Mamićeva poznanstva s trojicom sudaca zagrebačkog Županijskog suda Miljević je ustvrdio kako je u odluci Vrhovnog suda ta činjenica "samo spomenuta, ali da nikada ničim nije obrazložena"."Radilo se o tri osobe, od kojih jedna više ne radi ovu vrstu poslova, jer je unaprijeđena, druga osoba nikada nije ni radila ovu vrstu poslova, jer radi predmete građansko-pravne naravi, a jedino je ovaj glavni još tamo, ali nisam baš siguran u kakvim su odnosima Zdravko Mamić i on", obrazložio je Miljević.

Uskok: Vrhovni sud već odlučio da se sudi u Osijeku

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima da je obrana Maria Mamića i Nikkya Artura Vuksana predložila prijenos mjesne nadležnosti s osječkog Županijskog suda, a optužno vijeće zaključilo je da o tome treba odlučiti Vrhovni sud, iako je taj sud već ranije donio odluku da se ovaj postupak premjesti u Osijek.
S obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. godine, da je prijedlog za istražni zatvor podnesen u lipnju 2018. godine, mislim da su ovo sve manevri obrane usmjereni isključivo ka odugovlačenju postupka, ocijenio je Mišković.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima te danas živi u Međugorju.