Dnevne novosti

Jaić: Odvjetnici će proučiti sve vezano uz anekse ugovora za zakup zemljišta Agrokorovim tvrtkama

09.01.2019 07:25 ZAGREB, 8. siječnja 2019. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić u utorak je najavio da će Udruga angažirati odvjetnički ured koji će proučiti sve vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama, a ako je bilo kršenja zakona podnijet će kaznene prijave.

Hrvatska udruga poljoprivrednika smatra da je nedopustivo da državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak vrši pritisak na načelnike općina i gradonačelnike s područja na kojima Agrokor ima u zakupu državno poljoprivredno zemljište da potpišu anekse ugovora kojima bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup tog zemljišta s novim zrcalnim društvima formiranim nakon nagodbe u Agrokoru, istaknuli su čelnici te udruge na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede. 

Prema pisanju medija, 21. prosinca prošle godine u Ministarstvu poljoprivrede, koje je predstavljao državni tajnik Majdak, održan je sastanak na kojem je većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje odbila potpisati anekse ugovora kojim bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora.

Čelnici Hrvatske udruge poljoprivrednika pitaju što u tom slučaju kaže Zakon o poljoprivrednom zemljištu, da li u njemu izričito piše da se zemljište mora prebaciti u zakup ili se to može prebaciti u zakup ako to odluče jedinice lokalne samouprave.

"Ako zakon kaže da se mora, zbog čega je onda došlo do sastanka u Ministarstvu. Ako, pak, zakon kaže da se može prebaciti, onda je to nedopustiv pritisak prema jedinicama lokalne samouprave", smatra Jaić. Upozorio je i na zakonske odredbe prema kojima se ugovor raskida s onim pravnim subjektima koji u toku godine ne plaćaju najamninu za državno poljoprivredno zemljište. "Te se odredbe primjenjuju na mnoge OPG-ove i obrte. Zanima nas je li u zadnjih pet godina Agrokor plaćao najam za svo zemljište i na vrijeme. Ako nije, kao što govore informacije koje smo dobili, zašto se ugovor o najmu nije raskinuo", upitao je Jaić. 

Podsjetio je i na odredbu Zakona po kojoj će se  ugovor o zakupu raskinuti sa svim subjektima koji ne poštuju ciljeve iz svog gospodarskog programa, a koji im se bodovao prilikom dobivanja zemljišta. "Zanima nas poštuju li sve tvrtke iz sustava Agrokor ciljeve iz gospodarskog programa temeljem kojeg su dobili državno poljoprivredno zemljište", kaže Jaić.

Iz Hrvatske udruge poljoprivrednika predlažu da se raspišu novi natječaji za zemljišta za koja se utvrdi da je u njihovu korištenju bilo kršenja zakona. Na te bi se natječaje mogli javiti i tvrtke iz sustava Agrokor, ali i OPG-ovii, poljoprivredni obrti i tvrtke koje su, tvrdi Jaić, do sada bile u podređenom položaju naspram Agrokora.

Najavio je da će Udruga idućih dana angažirati odvjetnički ured koji će sve proučiti i utvrditi je li bilo kršenja zakona i, ako je, podnijeti kaznene prijave. Zamjenik predsjednika Hrvatske udruge poljoprivrednika Sebastijan Svat upitao je kakva je bila uloga Državnog odvjetništva na spomenutom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede - je li to bilo štićenje imovinskih interesa Republike Hrvatske ili jedan dodatni pritisak na načelnike da potpišu sporne anekse ugovora. "Ako je sve transparentno i zakonito, mi kao Udruga tražimo objavljivanje fonograma s navedenog sastanka", rekao je. 

Ministarstvo: Aneksima ugovora samo se evidentira promjena korisnika

Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo da je način restrukturiranja Agrokor grupe, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, "određen nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji"."Nije riječ o produljenju starih ugovora nego se radi o postojećim ugovorima koji su sklopljeni po prijašnjim zakonima te nova firma preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega se za to zemljište raspisuje natječaj.

Dakle, aneksima postojećih ugovora samo će se evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta, s obzirom da dosadašnji korisnik više nije aktivni subjekt, kako bi se postojeći ugovori mogli pratiti u smislu provedbe gospodarskog programa i plaćanja zakupnine", naveli su uz ostalo iz Ministarstva poljoprivrede.

DORH: Sastanak nije bio tajan i nije se nagovaralo lokalne čelnike

Na novinske napise o sastanku u Ministarstvu poljoprivrede reagirali su i iz Državnog odvjetništva (DORH) iz kojeg su poručili da sastanak nije bio tajan te da državno odvjetništvo nije ni na koji način nagovaralo lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište. U reakciji koju je DORH jučer objavio na svojim internet stranicama se podsjeća da DORH uz ostalo zastupa Republiku Hrvatsku pred sudovima i upravnim tijelima, štiti njene imovinske interese i poduzima radnje radi zaštite Ustava i zakona, a nadležnosti i ovlasti su mu propisane i drugim propisima pa tako i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu

U obavljanju tih poslova državno odvjetništvo, kako se navodi, "često sudjeluje na sastancima na kojima se razmatraju pravna pitanja i dogovara način postupanja s ciljem zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske te zakonitosti i osiguranja jedinstvene primjene zakona na cjelokupnom prostoru RH". Takav je bio i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kažu u DORH-u, poručujući da na takvim sastancima pa i na spomenutom "predstavnici državnog odvjetništva iznose pravna stajališta svim nazočnim sudionicima, a ne nagovaraju nikoga ni na što". 

Navode i da je sastanak organiziralo Ministarstvo "s ciljem da se uskladi način rada i postupanja svih sudionika vrlo složenog postupka implementacije pravomoćne sudske nagodbe" u dijelu koji se odnosi na državno poljoprivredno zemljište. "DORH je na ovom sastanku sudjelovao jer se prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu  ugovori o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem dostavljaju na prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti županijskim državnim odvjetništvima.

Također, smatra da je zakonito i pravilno provođenje postupka prijenosa prava i obveza iz ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem posebno važno i zbog nastavka poljoprivredne proizvodnje i očuvanja postojećih radnih mjesta", zaključuje se u reakciji DORH-a na pisanje medija.