Dnevne novosti

Sabor će u srijedu raspravljati o Državnom inspektoratu

05.12.2018 07:45 POVEĆALO

ZAGREB, 4. prosinca 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će sjednicu nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Tako će tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeti od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Po ocjeni ministra gospodarstva Darka Horvata, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovest će do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova te posljedično do manjeg broja nadzora i ujednačavanja postupanja inspekcija.

Predloženim zakonom uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima na način da se uvodi mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Na dnevnom redu u srijedu je i niz tehničkih izmjena zakona po hitnom postupku vezanih za objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija te provedbu zaključka Vlade o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.