Dnevne novosti

Europski parlament: kontrolu granica unutar Schengena ograničiti na najviše godinu dana

30.11.2018 07:05 BRUXELLES, 29. studenoga 2018. (Hina) - Granične kontrole unutar Schengena trebaju se ograničiti na najviše godinu dana, složili su se zastupnici Europskog parlamenta na mini plenarnoj sjednici u četvrtak u Bruxellesu i zatražili da se kontrola unutarnjih granica u schengenskom području provodi isključivo u krajnjoj nuždi.

Stajalište Europskog parlamenta o reviziji Zakonika o schengenskim granicama potvrđeno je glasovima 241 zastupnika, dok su njih 78 bili suzdržani. Prihvaćeno stajalište će služiti za daljnje pregovore s Vijećem EU-a i Europskom komisijom. Europarlamentarci traže da se početno razdoblje kontrole na unutarnjim granicama Schengena smanji sa šest na dva mjeseca. S dopuštenim produljenjima, granična kontrola bi se mogla ograničiti na najviše godinu dana, a ne na dvije što je trenutno pravilo.

Šest zemalja u schengenskom prostoru - Francuska, Njemačka, Austrija, Švedska, Norveška i Danska nadziru granice već više od tri godine. Većina ih provodi unutarnje kontrole zbog okolnosti koje proizlaze iz migrantske krize, a za koje Europarlamentarci tvrde da više nema opravdane potrebe. Švedska je ponovno produljila kontrole do 11. veljače, Francuska do 30. travnja, a Njemačka, Austrija, Norveška i Danska do 11. svibnja 2019. "Ne smijemo dopustiti da kontrole na schengenskim granicama postanu uobičajena praksa. Duge kolone na graničnim prijelazima između država članica EU-a u potpunoj su suprotnosti sa slobodom kretanja, temeljnim pravom građana Europske unije. Granične provjere u schengenskom području moraju ostati iznimka i strogo vremenski ograničene; tko god ih želi uvesti mora predstaviti procjenu rizika i objasniti zašto dostupne alternative nisu dovoljne. Europska komisija se mora suprotstaviti državama poput Francuske, Njemačke i Švedske koje već godinama nastavljaju granične kontrole unatoč nedostatku opravdanih razloga za njihovim daljnjim produljivanjem", istaknuo je u priopćenju hrvatski zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec. 

Slovenska zastupnica Tanja Fajon (S&D), izvjestiteljica Europskog parlamenta za prijedlog stajališta, smatra da se uvođenje unutarnjih kontrola na području Schengena može opravdati samo u slučaju krajnje nužde i zbog iznimnih prijetnji."U izvješću poručujemo da treba jasno odrediti uvjete prema kojima zemlje mogu uvesti privremeni nadzor granica. Trebamo strože provjeravati da se uistinu radi o uvjetima krajnje nužde", rekla je Fajon u razgovoru za portal EP-a uoči glasovanja. Fajon je kaže da je uvođenje kontrola na području Schengena opravdano samo u Iznimnim okolnostima , "kao što su veliki sportski događaji ili izniman protok migranata, što smo doživjeli prije nekoliko godina"."Danas nema ozbiljnih prijetnji koje bi opravdale unutrašnje kontrole, protivno onom što tvrde nacionalne vlasti u državama članicama" smatra izvjestiteljica."Schengen je jedno od najvećih postignuća Europske unije. No, ugrožen je zbog protupravnih kontrola na unutarnjim granicama u šest država koje su na snazi više od tri godine, unatoč dozvoljenom dvogodišnjem razdoblju. To samo pokazuje da su pravila nejasna, da ih se zloupotrebljava i pogrešno tumači. Ako želimo spasiti Schengen, moramo to zaustaviti i uspostaviti jasna pravila", upozorila je Fajon.