Dnevne novosti

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za e/m-Potpis i e/m-Pečat

21.11.2018 07:35 ZAGREB, 20. studenoga 2018. (Hina) - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat", vrijedan 22,4 milijuna kuna, od čega je 19 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova Europske unije, potpisali su u utorak ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.
Kuščević  je istaknuo da će se provedbom tog projekta građanima, poslovnim subjektima i tijelima javne vlasti omogućiti elektroničko potpisivanje i pečatiranje svih službenih dokumenata, što će moći raditi i preko mobilnih telefona. "Nakon što određeno tijelo javne uprave ugradi te servise u svoje usluge, građani će moći elektroničkim putem potpisivati, a poslovni subjekti i pečatirati različite zahtjeve u kojima se traži potpis, odnosno pečat", rekao je Kuščević. Najavio je da nakon potpisivanja ugovora odmah idu na javnu nabavu kako bi ugovorili realizaciju projekta i izrazio očekivanje da će se to već prve godine implementirati u velikom broju usluga koje pruža javna uprava. Analiza EU-ovih projekata pokazala je da u 2015., 2016. i 2017. godini niti jedan projekt nije bio ugovoren i realiziran, dok je tijekom ove godine Ministarstvo uprave ugovorilo projekte ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU-ovih sredstava.  

"U 2018. su ugovoreni uvođenje sustava kvalitete u javnu upravu, vrijedno 40 milijuna kuna, uvođenje kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi, vrijedno 13 milijuna kuna, e-Poslovanje i e-Pristojbe, vrijedni po 50 milijuna kuna svaki, i danas e/m-Potpis i e/m-Pečat, vrijedni 22,4 milijuna kuna". Olakšan posao i ministrimaKuščević je najavio da će Hrvatska uskoro biti među šest zemalja koja će dobiti notifikaciju od EU-a da se može s našom elektronskom osobnom iskaznicom ulaziti u sve EU-ove institucije. "Taj podatak govori koliko su naši sustavi sigurni i dobro napravljeni", ustvrdio je. Pavić je ocijenio da će usluga digitalnog potpisa i pečata olakšati posao i ministrima koji će ubuduće moći s terena putem mobilnih aplikacija i telefona potpisivati sve što je potrebno za rad u ministarstvima.Ukupno za digitalizaciju javne uprave imamo 800 milijuna kuna iz prioritetne osi Dobro upravljanje, istaknuo je. Do sada je ugovoreno 240 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo uprave ugovorilo 180 milijuna kuna, a ostala državna tijela još 60 milijuna.Vlada je podigla ugovaranje Europskog socijalnog fonda sa 16 posto na 56,5 posto, a značajna sredstva trebaju ugovoriti i sljedeće godine, kaže Pavić.Najavio je da će od sljedeće godine u sklopu mirovinske reforme građani moći birati, odnosno mijenjati svoj obvezni mirovinski fond putem platforme e-Građani.