Dnevne novosti

Odbor za proračun EP-a izglasao prijedlog svog stajališta o sedmogodišnjem proračunu EU-a

06.11.2018 07:15 BRUXELLES, 5. studenoga 2018. (Hina), Odbor za proračun Europskog parlamenta izglasao je u ponedjeljak prijedlog stajališta Parlamenta o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a, u kojem traži da se za proračun izdvaja 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) i da se dogovor postigne prije europskih izbora u svibnju sljedeće godine.
Glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta očekuje se 14. studenoga u Strasbourgu.To je važan korak u pripremi pregovaračke pozicije Europskog parlamenta o tom vrlo važnom dokumentu. Nakon što Europski parlament usuglasi svoje stajalište, počinju pregovori sa zemljama članicama, odnosnom Vijećem EU-a, koji zajedno s Parlamentom donosi konačnu odluku.   

Europska komisija je u svibnju predložila veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014.-2020., ali i nešto manje iznose za zajedničku kohezijsku politiku i poljoprivredu. Prema tome prijedlogu, koji je rađen za 27 zemalja članica zbog izlaska Veike Britanije, za proračun bi trebalo izdvojiti 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka, što po izračunu Komisije iznosi 1135 milijardi eura.

"Još jednom smo potvrdili naše službeno stajalište da višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021-2027. treba biti na razini 1,3 posto BND-a", rekao je predstavnik Europske pučke stranke u Odboru za proračun Jose Manuel Fernandes.

On je dodao da ovo glasovanje pokazuje da je Europski parlament spreman za pregovore, da je jedinstven u svom stajalištu te da  traži da to bude u vrhu prioriteta Vijeća EU-a, kako bi se višegodišnji proračun usuglasio i usvojio prije europskih izbora koji se održavaju od 23. do 26. svibnja sljedeće godine.