Dnevne novosti

Kuščević: Potrebna promjena Zakona o referendumu

24.10.2018 07:35 ZAGREB, 23. listopada 2018. (Hina), Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u utorak kako sve što se događalo u vezi s dvjema referendumskim inicijativama traži promjenu Zakona o referendumu, a najavio je i reguliranje financiranja tog oblika političkog izražavanja građana.
"Toliki broj nepravilnosti potpisa i netransparentnost od strane organizatora inicijative upućuje da se taj zakon mora mijenjati", rekao je novinarima ministar Kuščević u vezi s najavljenim prikupljanjem potpisa za referendum protiv mirovinske reforme. Objasnio je kako idu u dva smjera - jedan je reguliranje financiranja političkih aktivnosti, gdje će se urediti i financiranje referenduma, a drugi izmjene Zakona o referendumu.

"Ova Vlada i HDZ podržavaju referendum kao izvrstan institut kojim hrvatski građani mogu izreći svoje političko stajalište, no kako bi to bilo artikulirano na odgovarajući način u skladu sa zakonom i Ustavom, Zakon je potrebno promijeniti", istaknuo je ministar.

S time se slažu svi u ovoj državi, više-manje sve političke opcije, inicijative i građani, rekao je Kuščević novinarima u Ministarstvu uprave nakon potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnog novca za projekt "e-Poslovanje".

Prema planu zakonodavnih aktivnosti za 2019., Vlada će staviti u proceduru taj zakon i vrlo brzo se kreće u njegovu izmjenu, najavio je. "Imamo tu raznih prijedloga od strane bivše i sadašnje Vlade i Ministarstva uprave, saslušat ćemo što ima hrvatska javnost kroz postupke savjetovanja i vjerujem da ćemo napraviti dobar zakon koji će omogućiti da hrvatski građani na transparentan način imaju pravo izreći svoje mišljenje i kroz referendum", rekao je. 

Postoje političke grupacije kojima je stalo da se Vlada destabilizira, pa čak i smijeni

Ministar, ujedno i HDZ-ov politički tajnik Lovro Kuščević rekao je u utorak komentirajući, na traženje novinara, napis tjednika "Nacional" prema kojem su u sklopu afere "lažni sms-ovi" istražitelji pronašli lažirane dokumente koji bi premijera Plenkovića trebali optužiti za korupciju, kako je sasvim jasno da postoje određene političke grupacije kojima je stalo da se Vlada destabilizira, pa čak i smijeni.

"Meni je jako važno da se svaka pojedinost oko tih stvari do u detalje razjasni. Nećemo špekulirati ni o kakvim imenima, dobro je da se to istražuje i - dok istraga traje - suzdržimo se od komentara", rekao je Kuščević. Na pitanje hoće li se s tim u vezi razgovarati u stranci, Kuščević je odgovorio: "Naravno da nećemo razgovarati."

"Mi želimo da se istrage dovrše, neki ljudi su u pritvoru, nemojmo raditi pritisak, pustimo da institucije dovrše svoj posao i da sve izađe onako kako je. Svakako je stalo i HDZ-u da se svaka pojedinost rasvijetli, a kad to bude, onda ćemo moći sve komentirati", rekao je ministar Kuščević.