Dnevne novosti

Horvat: E-račun u postupcima javne nabave od 1. srpnja 2019. u potpunosti obvezan

15.10.2018 07:40 KOD

ZAGREB, 11. listopada 2018. (Hina), Elektronski račun u postupcima javne nabave bit će u potpunosti obvezan od 1. srpnja 2019. godine, najavio je u petak ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na predstavljanju projekta uvođenja elektronskog računa za tijela državne i javne vlasti.

Projekt Croatian In-Lo-Re (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities) sufinancira Europska komisija (EK) putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telecom). To je već treći takav projekt, ujedno i najveće vrijednosti, 1,02 milijuna eura, kojega Komisija sufinancira sa 75 posto, odnosno oko šest milijuna kuna.

Glavni cilj projekta je daljnja transformacija javnog i državnog sektora za uvođenje digitalnih procedura u procese fakturiranja te ostvarivanje svih prednosti koje elektroničko fakturiranje i elektronski račun donose.

Ministarstvo gospodarstva je koordinator i nositelj projekta, a prijavilo ga je u partnerstvu s FINA-om i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, njih ukupno 80, što predstavlja dosad najveći konzorcij u tome području.

Ministar Horvat je izvijestio da je zakon kojim se stvara obveza izdavanja i zaprimanja e-računa u javnoj nabavi prošao saborsku proceduru, uz vrlo malo korekcija i veliku podršku javnosti. Tako će e-račun u postupcima javne nabave u Hrvatskoj u potpunosti biti obvezan od 1. srpnja 2019. godine, što znači da papirnati računi time odlaze u povijest, istaknuo je Horvat.

Siguran je da će time javna nabava biti jednostavnija, fleksibilnija, brža, a što je za poduzetnički sektor najbitnije, i jeftinija. "Samim time što smo uveli stopostotnu obvezu zaprimanja i izdavanja e-računa govori o tome da doista mislimo ozbiljno, ne samo u središnjoj državi, već i u jedinicama lokalne i regionalne samouprave", poručio je Horvat.

Kaže da bi u cjelokupnom obujmu javne nabave ušteda trebala iznositi oko 6-13 posto, odnosno oko 2,6 milijardi kuna, što se odnosi na privatni sektor, ali i na državu i lokalnu razinu vlasti. Dok se Finu obvezuje da na državnoj razini bude informacijski posrednik institucijama u proceduri javne nabave, s druge strane jedinice lokalne i regionalne samouprave i sva povezana trgovačka društva na tržištu će moći samoinicijativno odabrati informacijske posrednike.

Horvat napominje da ih je u ovom trenutku desetak, a zadovoljan je što se uključila i Hrvatska pošta.Ministar naglašava da elektronsko fakturiranje omogućuje međusobno povezivanje gospodarstvenika i tijela javne vlasti te u konačnici dovodi do konkurentnijeg poslovanja svih tržišnih dionika. S druge strane, upozorava da je razina digitaliziranosti poslovanja države i javne uprave u odnosu na privatne gospodarske subjekte nezdovoljavajuća.

"E-račun u Hrvatskoj razmjenjuje svega deset posto poslovnih subjekata, dok je postotak razmjene e-računa u javnoj i državnoj administraciji gotovo zanemariv", rekao je Horvat.U 2019. digitalizacija procesa u zemljiNajavljuje da će 2019. biti godina digitalizacije procesa na području Hrvatske, ne samo u privatnom sektoru već i na području lokalne i središnje države.

Pritom kaže da je e-račun samo jedan od niza koraka i napora više resora koji vode ka digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva.

Tako je za početak travnja najavio pokretanje projekta Start, kojim je predviđeno umrežavanje šest institucija unutar kojih se trenutno na području Hrvatske pokreće poslovanje, a kojim će se moći iz bilo kojeg dijela svijeta pokrenuti poslovanje ispunjavanjem elektroničkog obrasca.

Aplikacija bi trebala omogućiti otvaranje poslovnog računa u banci u roku od 48 sati, a u istom roku bi poslovni korisnik bio registriran na svim relevantnim mjestima te dobio povratno sve informacije o pokretanju poslovanja.

Ministarstvo gospodarstva priprema i izradu strategije razvoja e-gospodarstva, a Horvat objašnjava da će donošenje tog dokumenta omogućiti financijski zahtjevnije projekte, također do 80 posto financirane iz sredstava Komisije.Također, Horvat je najavio da se Hrvatska trenutno nalazi u fazi izrade koncepta i otvaranja prvog centra umjetne inteligencije, a o tome na koji način će zaživjeti kaže da treba pričekati još nekoliko mjeseci.

"No, ako vam samo navedem da će partneri biti renomirane tvrtke iz Austrije, Izraela, Hrvatske i nekih drugih ne samo europskih zemalja, mislim da je to dobra perspektiva da vrlo brzo dobijemo i određene rezultate jednog takvog centra", kazao je Horvat.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević poručio je da je jedinstveno digitalno tržište jedan od glavnih prioriteta Komisije.

"Digitalizacija uz to što ubrzava i pojednostavljuje procedure te povećava transparentnost, ona također javnu upravu čini puno boljom i efikasnijom, što je jedan od bitnih čimbenika konkurentnog i kompetitivnog gospodarstva", poručio je Baričević.