Dnevne novosti

Općinski izbori u Milni: Glasovala gotovo četvrtina birača

01.10.2018 07:20 MILNA/ZAGREB, 30. rujna 2018. (Hina), Nešto manje od četvrtine birača izašlo je u nedjelju prijepodne na prijevremen izbore u bračkoj općini Milna koja bira novog načelnika, nakon što je ljetos ostavku podnio bivši načelnik općine Viktor Maretić (HDZ).Od 1. 143 birača do 11, 30 sati glasovalo je njih 267, odnosno 23, 4 posto. 
Glasuje se na dva biračka mjesta, u Ložišću i u Milni, veći odaziv je u Milni. Naime, od 914 birača svoje je pravo već iskoristilo njih 242 ili 26, 4 posto. U Ložišću je, pak, prijepodne glasovalo samo 11 posto birača, njih 25 od ukupno 229. Izborni dan prolazi uredno, bez prigovora i incidenata, doznaje se od predsjednice Općinskog izbornog povjerenstva Milne Antonele Franulić. 

Biračka će mjesta biti otvorena do 19 sati, a podatke o odazivu Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će još jednom, oko 17 sati. Prvi izborni rezultati znat će se navečer, nakon što se unesu zapisnici sa biračkih mjesta. Za načelničko mjesto u Milni natječu se HDZ-ov Branko Džimbeg, koji je bio Maretićev zamjenik, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača Nikola Buzolić, te SDP-ov Frane Lozić, koji je 15-ak godina bio načelnik općine, sve dok ga 2015. na prijeveremenim izborima, nije  pobijedila HDZ-ova Anamarija Rošin. 

Maretić je načelnik Milne bio oko godinu dana, izabran je u lipnju 2017. u drugom krugu lokalnih izbora, a ostavku je podnio u srpnju ove godine zbog osobnih razloga. Milna je treća lokalna jedinica u kojoj se održavaju prijevremeni izbori, prije nje održani su u Orahovici i Muću, s tim da su tamošnji birači prijevremeno birali gradsko, odnosno općinsko vijeće.