Dnevne novosti

Trump sklon rješenju s dvije države za bliskoistočni sukob

27.09.2018 07:10 NEW YORK, 26. rujna 2018. (Hina/AFP) -  Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu prvi puta jasno podržao rješenje s dvije države za izraelsko-palestinski sukob i obećao je podastrijeti mirovni plan za regiju za "dva, tri ili četiri mjeseca".
"Moj san je da postignemo rješenje do kraja mog prvog mandata", u siječnju 2021., rekao je novinarima na početku susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.U izjavi u sklopu godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, Trump je rekao da je "100 posto" uvjeren da će se Palestinci vratiti za pregovarački stol", nakon što su zaledili svaki kontakt s američkom administracijom kada je ona priznala Jeruzalem glavnim gradom Izraela krajem 2017."Sviđa mi se rješenje s dvije države" , dodao je Trump ne preciziravši što nosi mirovni plan koji mjesecima priprema u najvećoj tajnosti mala ekipa koju vodi njegov zet i savjetnik Jared Kushner.

Objava američkog prijedloga, koji bi mogao rezultirati krajnjim sporazumom između Izraelaca i Palestinaca prema formuli Donalda Trumpa, odgađana je nekoliko puta.Do sada republikanski predsjednik nije jasno podržavao rješenje s dvije države, za razliku od njegovih prethodnika i međunarodne zajednice. Službena linija Trumpove administracije do sada se temeljila na podršci rješenju u korist i izraelske i palestinske strane i nije niti podržavala ni odbacivala rješenje s dvije države.