Dnevne novosti

Poduzetnicima odobreno 24,3 milijuna kuna bespovratnih potpora

11.09.2018 07:15 ZAGREB, 10. rujna 2018. (Hina), Desetak hrvatskih poduzetnika će na temelju u ponedjeljak sklopljenih ugovora o bespovratnim EU sredstvima dobiti bespovratne potpore od 24,3 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost 12 potpisanih ugovora 44,7 milijuna kuna.
Ugovore je dodijelio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a bespovratna EU sredstva su odobrena kroz tri natječaja - "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI)", "Internacionalizacija poslovanja MSP-ova" i "Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu".

Dodijeljena sredstva namijenjena su jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu, komercijalizaciji inovacija u poduzetništvu te poticanju razvoja novih tehnologija i poslovnih kapaciteta kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do danas je objavilo ukupno 27 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednosti 5,4 milijarde kuna, od čega je kroz 19 poziva, iznos od 4,5 milijarde kuna direktno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, dok su ostali pozivi usmjereni unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture, kazao je Horvat.

Dodao je kako je Ministarstvo do sada odobrilo financiranje za 2.071 projekt kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8.700 radnih mjesta.

Najavio je kako do kraja godine planiraju objaviti još 4 natječaja direktno namijenjenih poduzetnicima, ukupne vrijednosti 1,5 milijarde kuna.

Planiranim natječajima namjerava se potaknuti inovativne poduzetnike kroz ulaganja u infrastrukturu i opremanje kapaciteta, transfer tehnologije, te istraživanje i razvoj za unaprjeđenje postojećih i stvaranje novih proizvoda i usluga u sklopu sektora povezanih s prioritetima S3 Strategije.

Predsjednik uprave Hamag-Bicroa-a Vjeran Vrbanec je istaknuo kako podupiru jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te kako je samo u protekle dvije godine zabilježeno 1.900 sklopljenih ugovora ukupnog iznosa bespovratnih sredstava od 2,4 milijarde kuna.

Ukupna vrijednosti tih projekata je 6,3 milijarde kuna, kazao je te dodao kako će Hamag-Bicro i dalje pratiti rad malih i srednjih poduzetnika.