Dnevne novosti

Boris Johnson o brexitu: britanski plan je samoubilački prsluk

10.09.2018 07:30 LONDON, 9. rujna 2018. (Hina/AFP) - Plan Therese May o trgovinskim odnosima nakon brexita stavlja "samoubilački prsluk" na V. Britaniju, a detonator je predan Europskoj uniji, osudio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. 
Johnson, potencijalni izazivač konzervativne premijerke, u srpnju je zatvorio vrata vlade kako bi iskazao svoje neslaganje s "planom iz Chequersa" koji je iznijela Theresa May a kojim se predviđa zadržavanje tijesnih trgovinskih odnosa između V. Britanije i EU-a nakon brexita, predviđena za 29. ožujka. 

Tim je prijedlozima šefica vlade izazvala ljutnju okorjelih pristaša brexita, ali i skepsu čelnika EU-a koji su doveli u pitanje održivost tog plana. "Stavili smo samoubilački prsluk na britanski ustav a detonator predali Michelu Barnieru", glavnom pregovaraču EU-a, rekao je Boris Johnson u članku objavljenom u Mail on Sunday. "Dosad je u svakoj etapi rasprava Bruxelles dobio što je želio. Pristali smo na kalendar EU-a, pristali smo predati 39 milijardi funti, ne dobivši ništa zauzvrat", rekao je on aludirajući na račun razlaza.