Dnevne novosti

Potpisani ugovori za energetsku obnovu javnih objekata u Dubrovniku i Metkoviću

03.09.2018 07:15 DUBROVNIK, 1. rujna 2018. (Hina), Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su u subotu u Dubrovniku s gradonačelnicima Dubrovnika i Metkovića Matom Frankovićem i Daliborom Milanom ugovore za energetsku obnovu javnih objekata.
 Ministar Štromar rekao je kako je ministarstvo osiguralo dovoljno sredstava za obnovu javnih objekata. „Grad Dubrovnik se na natječaj javio s po dva vrtića i škole. Potpisali smo ugovore za energetsku učinkovitost vrtića, ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Ministarstvo je osiguralo preko Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU još milijun i pol, a za razliku će se Grad Dubrovnik moći prijaviti na druge fondove, prije svega za regionalni razvoj“, objasnio je Štromar. 

Napomenuo je kako je za energetsku obnovu dvije škole osigurano 7,8 milijuna kuna, od čega 2,7 milijuna kuna sredstava EU. „Investicija će se vrlo brzo vratiti, ponajprije kroz uštede, koje iznose preko 50 posto energenata“, dodao je Štromar. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je riječ o nastavku započete uspješne suradnje, budući da Grad Dubrovnik već provodi 7 milijuna kuna vrijednu energetsku obnovu jedne škole. „U godinu i nekoliko mjeseci obnovit ćemo pet javnih objekata. Nastavit ćemo koristiti ova sredstva kako bismo podizali energetsku učinkovitost javnih objekata“, izjavio je Franković. 

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan naglasio je kako će se za energetsku obnovu gradske sportske dvorane ovim ugovorom osigurati 9 milijuna kuna.„Sad smo dobili 2,9 milijuna kuna, a činom potpisa ćemo se moći prijaviti za preostali dio na Ministarstvo regionalnog razvoja. Teško bismo to mogli financirati vlastitim sredstvima“, rekao je Milan. 

Direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš istaknuo je kako su sredstva za energetsku obnovu u Republici Hrvatskoj koja će biti dodijeljena čak triput veća od prvotno planiranih, odnosno prelaze milijardu kuna. 

„Komunicirali smo s lokalnom samoupravom i na odgovarajući način smo objavili javni poziv. Fond je imao pritom dvojaku ulogu, jer smo imali savjetodavnu ulogu, ali smo i provedbeno tijelo druge razine“, rekao je Ponoš. Dodao je kako je uz stručno-tehničku pomoć prolaznost aplikacija porasla s 20 na 95 posto.