Dnevne novosti

Pokreće se projekt certificiranja internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama

28.08.2018 07:25 ZAGREB, 27. kolovoza 2018. (Hina), U sklopu provedbe europske Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, pokreće se projekt certificiranja internetskih stranica prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

U projekt su uključene slijepe i slabovidne osobe iz Udruge slijepih Zagreb koje su završile odgovarajući edukativni program te web developeri iz tvrtke CodeVision Studio koji će zajedno s tvrtkom Apriori World osnovati Institut za digitalne transformacije. Taj institut će u Hrvatskoj biti zadužen za edukaciju web developera širom države kako bi se u što kraće vremenskom periodu omogućila primjena direktive na svim nivoima u Hrvatskoj.

Inicijativa za pokretanje cetificiranja internetskih stranica nastala je u suradnji agencija za komunikacijski menadžment Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije, koja je ovaj proces započela prije godinu dana. Osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor za implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija u nadi da Hrvatska u slijedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema ovoj europskoj Direktivi te tako podići razinu društvene odgovornosti.

"Današnjom promocijom želimo pozitivnim porukama inspirirati sve donositelje odluka na lokalnim, regionalnim i državnim nivoima da izdvoje sredstva iz proračuna i krenu u ove procese ne samo zbog osoba s invaliditetom već i zbog boljitka društva i globalne percepcije Hrvatske", kazao je direktor Apriori komunikacija Danijel Koletić.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković naveo je da je u udruzi nešto manje od 1200 članova s ostatkom vida do pet posto na boljem oku. U Hrvatskoj je takvih 6000 osoba, što znači da je u članstvu udruge više od 20 posto takve populacije, naglasio je Tomašković.

"Ovim pilot projektom šaljemo jasnu poruku da smo tu i da želimo sudjelovati u testiranju pristupačnosti stranica javnog sektora koji nam nije baš najbolje prilagođen", poručio je. Države članice EU trebaju uskladiti svoja nacionalna zakonodavstva s Direktivom do 23. rujna 2018. Cilj je Direktive osigurati da internetske stranice i mobilne aplikacije tijela javnog sektora postanu pristupačnije na temelju zajedničkih zahtjeva pristupačnosti. 

U kontekstu Direktive pristupačnost se  shvaća kao načela i tehnike koje treba poštovati pri dizajnu, izradi, održavanju i ažuriranju internetskih stranica i mobilnih aplikacija, kako bi ih se učinilo pristupačnijima korisnicima, a osobito osobama s invaliditetom.

Državni tajnik središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je da je Vlada RH 19. srpnja u saborsku uputila Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja pokretnih uređaja za tijela javne vlasti, kojim se obvezuje da će biti u skladu s Direktivom.

U tom zakonu koji je trenutno u proceduri prvog čitanja, rok za prilagodbu postojećih internetskih stranica je dvije godine, odnosno do 23. rujna 2020., a rok za prilagodbu programskih rješenja pokretnih uređaja tri godine, odnosno 23. rujan 2021.