Dnevne novosti

Hrvatski premijer Plenković u dvodnevnom radnom posjetu Berlinu

27.08.2018 07:30 BERLIN, 26. kolovoza 2018. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković boravit će u ponedjeljak i utorak u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj tijekom kojeg će se u utorak susreti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i nakon toga s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.
"Težište razgovora između savezne kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bit će bilateralni odnosi, vanjskopolitičke i europske teme kao i situacija u regiji“, stoji u priopćenju iz kancelarkinog ureda.

U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi i događajima na tzv. balkanskoj ruti pa se očekuje da će se i tema izbjeglica naći na dnevnom redu razgovora između kancelarke Merkel i hrvatskog premijera.

Nakon susreta s njemačkom kancelarkom, Plenković će u zakladi Konrad Adenauer, koja je bliska Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) održati predavanje na temu „Hrvatska i budućnost EU-a“ nakon čega će razgovarati i s njemačkim ministrom Altmeierom (CDU).

Na programu posjeta Berlinu je i susret s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu u prostorijama Veleposlanstva RH te u utorak ujutro i posjet Njemačkoj trgovinskoj i gospodarskoj komori.

Hrvatski premijer Plenković posljednji put je u Berlinu u službenom posjetu kancelarki Merkel boravio krajem 2016.