Dnevne novosti

Britanci žele donijeti konačnu odluku o brexitu ako pregovori propadnu - ispitivanje

13.08.2018 07:10 LONDON, 10. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Ako pregovori o brexitu propadnu, polovica Britanaca smatra da bi konačnu odluku o izlasku iz Europske unije trebali donijeti građani na referendumu, po ispitivanju javnog mnijenja provedenom na 10.000 ispitanika, čiji su rezultati objavljeni u petak.I
spitivanje YouGova, provedeno od 31. srpnja do 7. kolovoza, pokazalo je da 45 posto birača podržava održavanje novog referenduma bez obzira na rezultat pregovora s EU-om, a 34 posto se tome protivi.Ako pregovori propadnu, 50 posto ih smatra da bi građani trebali na referendumu odlučiti žele li unatoč tome napustiti EU, dok ih 25 posto smatra da bi o tome trebao odlučiti britanski parlament.

Ispitivanje je također pokazalo da 40 posto građana želi ostati u EU, 27 posto želi izići bez dogovora, a 11 posto podržava prijedlog vlade za razdruživanje od Unije.Britanska premijerka Theresa May predložila je da bi Britanija mogla ostati u zoni slobodne trgovine s EU-om kada je riječ o industrijskoj i poljoprivrednoj robi, koja bi trebala zadovoljavati neka europska pravila.Neki u njezinoj stranci žele čvršće veze s Unijom, a neki su za potpuni raskid odnosa.