Dnevne novosti

Poduzetnicima 7,5 milijuna kuna za brendiranje znakovima kvalitete

09.08.2018 07:15 ZAGREB, 8. kolovoza 2018. (Hina), Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisali su sporazum o provedbi projektnog prijedloga "Znakovi kvalitete" za dodjelu potpora male vrijednosti mikro, malim i srednjim poduzećima, objavili su u srijedu iz HGK napominjući kako je za to osigurano 7,5 milijuna kuna.Sredstva od 7,5 milijuna kuna za razdoblje do 2020. godine osigurao je Europski fond za regionalni razvoj.
Mikro, malim i srednjim poduzećima osiguravaju se bespovratna sredstva za povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti hrvatskih proizvoda i usluga za provođenje postupka stjecanja prava uporabe znakova kvalitete HGK.

"Cilj je projekta povećati prepoznatljivost proizvoda i usluga na tržištu, što pridonosi povećanju prihoda od prodaje, izvoza i ukupne konkurentnosti samog poduzeća. Znakovi kvalitete pridonijet će stvaranju dodane vrijednosti za proizvod ili uslugu, a ujedno i stvaranju prepoznatljivosti ukupnog identiteta kvalitetnih hrvatskih proizvoda na zajedničkom i svjetskom tržištu", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga prijavitelja za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen je 13. srpnja, a po jednom projektu maksimalan iznos bespovratne potpore je 75.000 kuna. "Ovo je prilika za sva mikro, mala i srednja poduzeća da ostvare bespovratnu potporu za stjecanje prava uporabe znakova kvalitete HGK bilo da se radi o znaku "Hrvatska kvaliteta" ili "Izvorno hrvatsko".

Projektom je HGK osigurala gospodarskim subjektima mogućnost financiranja postupka stjecanja znakova kvalitete HGK bez dodatnih financijskih ulaganja s ciljem jačanja njihove prepoznatljivosti i podizanja konkurentnosti“, kazala je voditeljica odjela za upravljanje kvalitetom Samostalne službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost HGK Nevenka Gašparac.

Cijeli će se projekt provoditi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva poduzetništva i obrta kao trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijava s krajnjim rokom prijava do 29. lipnja 2020. godine, a detaljnije upute za prijave na ovaj otvoreni poziv bit će dostupne po njegovoj objavi na stranicama Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, navodi se u priopćenju.