Dnevne novosti

Stupio je na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu

07.08.2018 07:30 ZAGREB, 06. kolovoz 2018. godine (piše: Desanka Sarvan, dipl. iur.) Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu stupio je na snagu 4. kolovoza 2018. čime je prestao važiti Zakon o komunalnom gospodarstvu  iz 1995. godine.

Budući da se sektor komunalnog gospodarstva tijekom godina primjene prijašnjeg Zakona mijenjao i prilagođavao novom ustroju lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Zakon je mijenjan i dopunjavan čak 21 put (ne računajući pročišćeni tekst objavljen u Narodnim novinama br. 26/03) i to u više navrata posebnim zakonima, što je u znatnoj mjeri utjecalo na preglednost teksta zakona i njegovu primjenu.

Također, i dinamične promjene u gospodarstvu koje su se dogodile od donošenja Zakona o komunalnom gospodarstvu iz 1995. godine u Republici Hrvatskoj do danas bile su razlog za donošenje novog zakona.

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov. br. 68/18 – u nastavku: ZKG) znatno je obimniji od prijašnjeg Zakona jer su njime uređeni određeni pravni odnosi koji prije nisu bili dovoljno jasno uređeni. Naime, za razliku od dosadašnjeg zakona, koji je sadržavao svega 48 članaka, novi ZKG sadrži čak 137 članaka što samo po sebi dovoljno govori koliko je prijašnji Zakon bio podnormiran i kako su mnoga složena pravna pitanja u njegovoj neposrednoj primjeni bila prepuštena upravnosudskoj praksi, što je uvelike otežavalo njegovu primjenu.

Nova definicija komunalnog gospodarstva naglašava cjelovit sustav koji se sastoji od tri ključna segmenta:obavljanje komunalnih djelatnosti (članci 21. – 58. ZKG), građenje i održavanje komunalne infrastrukture (članci 59. - 103. ZKG),teodržavanje komunalnog reda (članci 104. - 117. ZKG).

Novi ZKG donosi brojne novine u sektoru komunalnog gospodarstva, a naročito obveze za jedinice lokalne samouprave na donošenje novih općih akata, programa održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture, kao i drugačiji sadržaj pojedinačnih akata koji se donose u provedbi toga Zakona. Rokovi za donošenje općih akata i programa ističu krajem kalendarske 2018. godine, stoga je od naročite važnosti da jedinice lokalne samouprave pravovremeno pristupe izradi novih odluka o komunalnom doprinosu, odluka o komunalnoj naknadi i odluka o komunalnom redu kako bi u 2019. godini osigurale cjelovitu provedbu novog Zakona.