Dnevne novosti

Počela gradnja Poduzetničkog inkubatora Lipik koji se većim dijelom financira EU novcem

06.08.2018 07:15 ZAGREB/LIPIK, 3. kolovoza 2018. (Hina), Polaganjem kamena temeljca u petak je započela izgradnja Poduzetničkog inkubatora Lipik, projekta vrijednog 20,77 milijuna kuna, koji će se s 19,55 milijuna kuna financirati kroz Program razvoja poslovne infrastrukture iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Projektom tog poduzetničkog inkubatora u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku razvija se nova poduzetnička infrastruktura izgradnjom objekta neto površine 1936,99 metara četvornih poslovnog prostora s pet pogona namijenjeno proizvodno-prerađivačkim djelatnostima proizvodnih prostora i deset box-ureda za ne-proizvodne poduzetnike početnike te informatička učionica.

Osnovna uloga poduzetničkog inkubatora bit će pružanje potpore poduzetnicima početnicima i razvoju gospodarstva na području grada Lipika i okolice. Tim se projektom stvaraju bolji uvjeti za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim poduzećima, istaknuto je na prigodnoj svečanosti polaganja kamena temeljca na kojoj je bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. 

Kako su izvijestili iz Ministarstva, Horvat je rekao kako ga veseli što se projekt ne financira iz državnog proračuna već sredstvima EU. "To je modalitet unutar kojeg Hrvatska daleko brže nego do sada mora graditi poduzetničku infrastrukturu, stvarati uvjete za poduzetnike, a onda u toj sinergiji od poduzetničkog sektora očekivati otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, dobro plaćenog radnika i investicije u njegovu daljnju edukaciju. Siguran sam da će se, kad se stvore takvi uvjeti, zaustaviti odlazak mladih ljudi iz Hrvatske i da će se početi i vraćati", ističe ministar.

Naglasio je i kako je trenutno šest otvorenih natječaja kroz koji poduzetnički sektor može doći do europskog novca i tako povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo kako je Lipik postao grad s najviše povučenih EU sredstava po stanovniku.

"Više ne čekamo, ne molimo, nego radimo i gradimo, a za to je bitan okvir kojim je sadašnja hrvatska Vlada to omogućila", rekao je. Požeško-slavonski župani Alojz Tomašević zadovoljan je što se tim projektom doprinosi razvoju i Lipika i Pakraca pa tako i čitave županije. 

Nositelj projekta je Grad Lipik, partneri su Lipička razvojna i turistička agencija i Grad Pleternica, a suradnici Poduzetnički inkubator BIOS, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije-PANORA, Požeško-slavonska županija, Lokalna razvojna agencija-Poduzetnički centar Garešnica, Poduzetnički centar Pleternica.