Dnevne novosti

ICJ naredio Emiratima da ukinu mjere protiv Katara

24.07.2018 07:05 AMSTERDAM, 23. srpnja 2018. (Hina/Reuters), Najviši sud Ujedinjenih naroda naredio je u ponedjeljak Ujedinjenim Arapskim Emiratima da odmah dopuste stanovnicima Katara, pogođenima sporom između dviju zemalja, da se ujedine sa svojim obiteljima, određujujući tu mjeru i prije otvaranja cijelog slučaja koji bi tek trebao uslijediti.
Emirati su u lipnju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu tvrdili da slučaj nije utemeljen i da ga treba odbaciti. No, suci su većinom glasova, osam prema sedam, usvojili zahtjev Katara za uvođenje tzv. privremenih mjera.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat izolirali su Katar u lipnju 2017., prekinuvši diplomatske odnose i prometne veze sa zaljevskim emiratom optužujući ga za podršku terorizmu, što Katar odbacuje. Katar je u tužbi podnesenoj u lipnju tvrdio da su Emirati tada protjetrali na tisuće njegovih građana, blokirali prometne veze i zatvorili katarsku televiziju Al-Jazeeru.

''Brojnim Katarcima koji žive u Emiratima bilo je naređeno da napuste svoja prebivališta bez mogućnosti povratka'', naveli su suci.'' Postoji neposredan rizik da će mjere koje su uvojili Emirati dovesti do nepopravljivih predrasuda prema pravima na koja se poziva Katar'', stoji u presudi.

Odluku suda pozdravila je glasnogovornica katarskog ministarstva vanjskih poslova Lulwa al-Khater. ''Ovo je samo prvi korak na dugom putu obrane naših prava, ali u isto vrijeme ova odluka šalje snažnu poruku kako nećemo tolerirati države koje bi Katarcima nametnule proizvoljne mjere'', stoji u priopćenju glasnogovornice.Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su kako se već provode privremene mjere koje je odredio sud.

''Suci su odbili katarske zahtjeve i pozvali se na tri mjere koje se odnose na obitelji, studente i sudske procese, a koje mi već provodimo sukladno našim nacionalnim propisima'', rekao je na Twitteru emiratski ministar vanjskih poslova Anwar Gargash. Sud je ustanovio da su miješovite emiratsko-katarske obitelji razdvojene, da katarski studenti ne mogu završiti školovanje i da sudski procesi protiv Katarana nisu pravedni.

ICJ je sud koji rješava pravne sporove između država. Njegove odluke su obvezujuće, no nema mehanizama za njihovu provedbu.