Dnevne novosti

Bandić: Zaduživanje Zagreba za 250 milijuna kuna je kredit koji dižemo svake godine

23.07.2018 07:20 ZAGREB, 20. srpnja 2018. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u petak u vezi zaduživanja Grada Zagreba za 250 milijuna kuna, za što će u ponedjeljak tražiti suglasnost Gradske skupštine, da je to uobičajen kredit koji dižu svake godine.
"To je kredit koji dižemo svake godine, ništa posebno, ne više ni manje, nego toliko", poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi održanoj u povodu sjednice Gradske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 23. srpnja, a na njoj će biti i točka o dugoročnom zaduživanju kod Zagrebačke banke za iznos od 250 milijuna kuna.   

"Sve Vlade u mom mandatu uzele su nam tri milijarde kuna, jer naš bi proračun trebao iznositi 11 milijardi kuna. Svi govorimo o decentralizaciji, a uzima se tamo gdje ima. A budući da je zagrebački proračun velik kao proračuni svih jedinica lokalne samouprave, onda se uzima Zagrebu", rekao je Bandić. 

Na upit o odnosima s koalicijskim partnerom HDZ-om nakon što je HDZ-ovoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, koja je rekla da bi za zahvate kao što su radovi na okolišu Meštrovićeva paviljona bilo dobro provesti javne natječaje, poručio da je ona tamo "zahvaljujući rukama Stranke rada i solidarnosti", Bandić je rekao da očekuje odgovornost koalicijskih partnera.  

"Koalicijski partneri nikada putem medija ne šalju jedni drugima poruke, oni trebaju riješiti svoje stvari između sebe", kaže Bandić. Na pitanje kako će riješiti gradnju reciklažnog dvorišta i kompostane jer se na javni poziv nije javila niti jedna općina niti grad, Bandić je rekao da to što se nitko nije javio ne znači da ne kontaktiraju određene općine i gradove u prstenu, a kada postignu dogovor onda će izvijestiti javnost. 

Što se tiče prijedloga oporbenih zastupnika o zaustavljanju radova na Trgu žrtava fašizma, Bandić je poručio kako oporba može o tome raspravljati na sjednici, ali rasprava i zaključci Skupštine njega ne obvezuju. "Mene obvezuju zakon i propisi, a mi tamo gradimo u skladu sa zakonom i propisima", ustvrdio je Bandić i najavio otvaranje obnovljenog Trga žrtava fašizma u rujnu.