Dnevne novosti

Ilegalna trgovina slonovačom zaobilazi europske zakone, upozoravaju aktivisti

10.07.2018 07:05 BRUXELLES, 10. srpnja 2018. (Hina/Reuters), Ilegalna trgovina slonovačom i dalje traje u Europskoj uniji usprkos zabrani jer trgovci koriste rupu u zakonu kojom se dopušta prodaja tog materijala starijeg datuma, pokazalo je istraživanje sveučilišta u Oxfordu koje je financirala aktivistička skupina. 
Europski zakoni dopuštaju slobodnu trgovinu slonovačom nastalu prije 1947. godine, ona koja je proizvedena između te i 1990. godine može biti prodana s vladinim certifikatom, a nakon tog razdoblja prodaja je u potpunosti ilegalna. Aktivistička organizacija Avaaz kupila je više od stotinu komada slonovače iz deset različitih članica Europske unije i testirala ih na Oxfordu. 

Znanstvenici su otkrili da je 75 posto proizvoda nastalih od tog materijala mlađe od 1947., a 20 posto od 1989. godine. Mnogi trgovci koriste dio zakona koji dopušta prodaju stare slonovače kako bi prodavali novije komade, čime potiču daljnja ubijanja slonova, upozorava Avaaz. 

Iako je EU 2017. zabranila izvoz sirove slonovače, trgovina unutar saveza, zabranjena u Sjedinjenim Državama, Kini i Hong Kongu, u Europi je i dalje dopuštena. Europski parlament prošlog je mjeseca pozvao na potpunu zabranu. "Ilegalno stečena slonovača često završi na legalnom tržištu zbog čega su slonovi unosna meta krivolovaca", priopćio je Parlament.