Dnevne novosti

Vlada hrvatsko predsjedanje EU-om proglasila aktivnošću od posebne važnosti

06.07.2018 07:40 ZAGREB, 5. srpnja 2018. (Hina) - Vlada je u četvrtak predstojeće hrvatsko predsjedanje EU-om proglasila aktivnošću od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku.Republika Hrvatska će ulogu predsjedavajuće Vijećem Europske unije preuzeti u prvoj polovici 2020. godine, od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. 
"S obzirom da za pripremu ovog zahtjevnog i opsežnog projekta preostaje manje od dvije godine, potrebno je žurno donijeti odluke o nizu strateških te operativno-logističkih pitanja", objavili su Banski dvori.Ovom odlukom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova postalo je koordinator svih aktivnosti vezanih uz pripremu i provedbu predsjedanja, a odlučeno je i da svi poslovi vezani za pripremu te provedbu odluka povezanih s pripremom predsjedanja imaju prioritet u radu svih tijela državne uprave."To je najveći posao za državnu upravu otkako je moderne hrvatske države", kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na sjednici vlade. Kao krovno tijelo ustanovit će se Upravljačko vijeće za pripremu predsjedanja RH Vijećem EU koje će biti će zaduženo za strateške odluke i smjernice procesa pripreme i provedbe predsjedanja te za njihov nadzor. Tijelom će predsjedati premijer.

NSK postaje centar predsjedanja

Očekuje se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja održati okvirno 1400 raznih sastanaka na svim razinama u Bruxellesu, a u Republici Hrvatskoj najmanje jedan summit šefova država i vlada država članica EU, otprilike 20 sastanaka i konferencija na ministarskoj razini te između 200 i 250 sastanaka na tehničkoj razini. "To je u prosjeku 12 do 13 sastanaka svaki radni dan kojima će Hrvatska predsjedati. Toliko o kompleksnosti toga posla", rekla je Pejčinović Burić.    Iskustva dosadašnjih predsjedateljica Vijećem EU-a pokazuju da uvijek postoji jedan središnji kongresni centar gdje se uglavnom odvijaju sastanci na visokoj razini te jedan ili više drugih prostora za ekspertne sastanke.Pošto u Hrvatskoj takvog kongresnog centra trenutačno nema, za potrebe predsjedanja će se realizirati još 2007. isplaniran, ali dosad nedovršen projekt Velimira Neidhardta o kongresnom centru u sklopu Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu, odlučila je vlada.