Dnevne novosti

Trump: EU nanosi podjednako štete u trgovini kao Kina

02.07.2018 07:50 WASHINGTON, 1. srpnja 2018. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Donald Trump je u razgovoru objavljenom u nedjelju usporedio trgovinske metode Europske unije s kineskima.
"Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja", izjavio je Trump za Fox News. "Europljani su prošle godine imali trgovinski suficit (s SAD-om) od 151 milijardu dolara, a osim toga mi trošimo cijelo bogatstvo na NATO da ih zaštitimo", dodao je."Strašno je što nam rade. Svi na neki način volimo Europsku uniju, ali te zemlje s nama loše i nepravedno postupaju", objasnio je. On je opravdao svoju odluku uvođenja trgovinskim partnerima Sjedinjenih Država carine na čelik i aluminij. "Da ih ne primjenjujemo za sve, onda bi zemlje proizvođači preko drugih zemlja izbjegavale carine i tu bi gubili puno vremena", rekao je."Europljani ne žele naše poljoprivredne proizvode. Iskreno oni imaju svoje poljoprivrednike i žele ih zaštititi. A mi ne štitimo naše", rekao je.

Trump je također spomenuo automobilsko tržište i naveo njemačke marke, dok oni navodno u tu zemlju ne uspjevaju izvesti američke automobile.On mjesecima vodi ofenzivu na svim poljima trgovine protiv Kine koju optužuje za krađu intelektualnog vlasništva, ali i protiv Europljana i Kanađana.Američki predsjednik je ponovo istaknuo da će europskim tvrtkama koje nastave poslovati s Iranom biti uvedene sankcije.
Opširnije...