Dnevne novosti

Županijski i gradski vijećnici o 3. maju- kada će plan restrukturiranja biti upućen Europskoj komisiji

29.06.2018 07:29 RIJEKA, 28. lipnja 2018. (Hina) - Vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije i Gradskog vijeća Grada Rijeke poduprli su u četvrtak na zajedničkoj sjednici svaki prijedlog restrukturiranja Uljanika koji bi osigurao budućnost 3. maja te su iz Ministarstva gospodarstva i Uljanika zatražili odgovore -  kada će plan restrukturiranja biti upućen Europskoj komisiji (EK), kada će se restrukturiranje provesti i kad će Uljanik  3. maju vratiti 523 milijuna kuna pozajmica.  
Županijska i gradska vlast podržavaju svaki prijedlog restrukturiranja, ako osigurava razvoj 3. maja, uključivši izdvajanje iz Uljanik grupe i pronalazak strateškog partnera. Poručili su da lokacija na Kantridi ostaje namijenjena za brodogradnju, a Vladu su pozvali da pomogne restrukturiranje te da izradi strategiju razvoja brodogradnje i jamstveni program za financiranje gradnje brodova.  Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak rekao je da mu je žao što se Uprava nije odlučila koristiti državna jamstva za ugovaranje brodova u 3. maju, nego su centralizirali ugovaranje na Uljanik. Tako 3. maj više nije ugovarao brodove i nije mogao koristiti potpore, nego je ovisio o stanju Uljanika. Rekao je da proces u Uljaniku ne smije utjecati na poslovanje 3. maja te da, ako bi došlo do prelijevanja državne pomoći za Uljanik u 3. maj, prijeti opasnost da EK naloži povrat potpora za 3. maj od 2006., što bi dovelo do likvidacije.   Novak je rekao da je Uprava lani priznala da ne mogu pratiti ugovorenu proizvodnju. U tom trenutku bilo je dano  950 milijuna dolara državnog jamstva, a od toga je aktivirano 650 milijuna. Rečeno je da će Vlada podržati restrukturiranje te da Uljanik mora osigurati pola  sredstava. U ministarstvu su, rekao je,  zaprimili prvi prijedlog restrukturiranja u travnju, a na njega je bilo puno primjedaba. No, ni u drugoj verziji većina primjedaba nije prihvaćena. 

Prva od tri glavne primjedbe je u vezi s trajanjem programa, za koji se predviđa 18 mjeseci, dok u ministarstvu drže da je taj rok prekratak. Kao drugo, naveo je da nije bilo jasno što se restrukturira - Brodogradilište Uljanik ili cijela grupa, a treća primjedba odnosi se na to što se pri podnošenju zahtjeva govorilo o jednoj sumi, a nakon 6 mjeseci troškovi su narasli.     Novak je rekao da Uprava Uljanika vodi razgovore s talijanskim brodogradilištem o prodaji 3. maja, ali da ministarstvo, iako se nudilo, nije sudjelovalo. No, nakon onoga što sam neformalno čuo i uvjeta koje postavlja Fincantijeri - postavlja se  pitanje treba li 3. maj uopće prodati, istaknuo je. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio da je iz izlaganja Novaka shvatio da je situacija puno složenija nego na prvi pogled. Problem se može riješiti- ili što bržim restrukturiranje ili prodaja 3. maja strateškom partneru, rekao je.Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović  smatra da u 3. maju, u kojem se brodovi sada ne grade, uskoro neće biti novca ni za plaće. Svjesni smo da županijska i gradska vlast nemaju ovlasti, ali mogu dati političku potporu, rekao je i nastavio da sindikat traži da  se jasno kaže gdje je 3. maj, koji mu je status, rokovi. Predložio je da se u 3. maj postavi krizni menadžment i poručio da "sindikat, ako vidi da sve ide k vragu, neće sjediti skrštenih ruku." 

Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić rekao je da su usmjereni   razvoju oba brodogradilišta te da ne vidi zašto program restrukturiranja ne bi bio usvojen.  Smatra da su svi svjesni da problem 3. maja nije ni počeo ni završio s Uljanikom. Nije Uljanik povukao ugovaranje i vođenje 3. maja na sebe, niti je to bio cilj, povuklo se  i ugovaranje i iz pulskog Uljanika, rekao je. Upitao je postoji li stvarno opredjeljenje da je brodogradnja strateška, kada za nju nije osigurano ni financiranje.  Župan Zlatko Komadina istaknuo je da u cijelom slučaju imao puno traljavosti, da nije rečeno kada će plan restrukturiranja biti u Bruxellesu te je upitao gdje je Uprava Uljanik grupe, navodeći da Markulinčić nije odgovorna osoba. Rekao je da je odgovornost na Upravi, Vladi i ministarstvu, te da županija i gradska uprava ne mogu pomoći ni financijski, niti upravljački. Bojan Kurelić (Akcija mladih) upitao je Markulinčića "gdje su pare", dodajući kako "se nada da će na sudu odgovarati za to što rade."