Dnevne novosti

Novo nasilje u Nikaragvi unatoč dolasku stručnjaka za ljudska prava

26.06.2018 07:39 MANAGUA, Nikaragva, 25. lipnja 2018. (Hina/dpa) - U Nikaragvi se u nedjelju i ponedjeljak dogodio niz nasilnih incidenata, nedugo nakon što su stručnjaci Interameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) stigli u zemlju kako bi istražili dvomjesečno nasilje.

Interventna policija i paravojne skupine napale su barikade koje su podigli prosvjednici u Negroponteu, 45 kilometara sjeverozapadno od glavnoga grada Manague, rekao je Alvaro Leiva iz organizacije za ljudska prava ANPDH za televizijsku postaju Canal 15.Slične policijske operacije dogodile su se u Matagalbi na sjeveru zemlje, Chontalesu u središtu i Masayi i Tipitapi nedaleko od glavnog grada, rekla je Monica Lopez, vođa seljaka.Dvoje ljudi je poginulo, po nepotvrđenim izvorima.

Izvjestiteljica IACHR-a za Nikaragvu Antonia Urrejola rekla je za dnevnik El Nuevo Diario da je "duboko zabrinuta" zbog "jačanja vladine represije."Vlada i prosvjednici trebali su u ponedjeljak nastaviti pregovore, koji su prekinuti do dolaska stručnjaka IACHR-a.Nerede su izazvali prosvjedi protiv reforme socijalnog osiguranja 18. travnja. Prerasli su u masovne prosvjede kojima se traži ostavka ljevičarskog predsjednika Daniela Ortege.Parlamentarno istražno povjerenstvo, u kojem dominiraju pristaše vlade, tvrdi da je u nasilju poginulo 173 ljudi, dok organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je poginulo više od 200 ljudi.