Dnevne novosti

Sabor: Odbor za Ustav o referendumskim pitanjima građanske inicijative "Narod odlučuje"

20.06.2018 07:36 ZAGREB, 19. lipnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će zasjedanje nastaviti raspravom o izmjenama i dopunama statuta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a održat će se i sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem su dnevnom redu referendumska pitanja građanske inicijative "Narod odlučuje" za promjenu izbornog sustava.
Na sjednici Odbor za Ustav raspravljat će se o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje " o dopuni Ustava RH člankom 72a te izmjeni članka 72. Ustava. Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" prošlog tjedna su tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću i Povjerenstvu za preuzimanje knjiga s potpisima za raspisivanje referenduma predali 38 kutija s 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o promjeni izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

U  srijedu će sjednicu  održati i saborski Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj bi se pobliže trebalo znati o rezultatima natječaja, odnosno kandidaturama pristiglim na javni poziv za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.