Dnevne novosti

Pejčinović Burić u Strasbourgu otvorila konferenciju o zaštiti manjina i manjinskih jezika

19.06.2018 07:25 ZAGREB/STRASBOURG, 18. lipnja 2018. (Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otvorila je u ponedjeljak u Strasbourgu konferenciju o zaštiti nacionalnih manjina i manjinskih jezika u Europi, organiziranu u sklopu šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Konferencija je posvećena obilježavanju 20. godišnjice stupanja na snagu Okvirne konvencije o zaštititi nacionalnih manjina i Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, najvažnijih međunarodno-pravnih instrumenata za zaštitu nacionalnih manjina na europskoj razini.

U svom obraćanju Pejčinović Burić je naglasila kako je Hrvatska bila među prvim potpisnicama obaju dokumenata, što svjedoči o važnosti koju pridaje pitanju zaštite nacionalnih manjina. Osvrnula se na hrvatsko zakonodavstvo u ovom području, naglasivši kako Hrvatska prednjači u broju ustavno priznatih nacionalnih manjina u Europi, navodi se u priopćenju.

Uz ministricu Pejčinović Burić, na otvaranju je sudjelovao i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, koji je prigodom svog službenog posjeta Zagrebu u travnju 2018. istaknuo visoku razinu zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te profesorica Vesna Crnić-Grotić, predsjednica Odbora stručnjaka za Europsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima Vijeća Europe, izvijestilo je ministarstvo.

Ministrica je također moderirala panel „Manjine i manjinski jezici u Europi koja se mijenja“. Glavni organizator dvodnevnog događanja bio je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske vlade u suradnji s Vijećem Europe.