Dnevne novosti

Eurostat: Godišnja inflacija u EU i eurozoni znatno ubrzala u svibnju

18.06.2018 07:05 LUXEMBOURG/ZAGREB, 15. lipnja 2018. (Hina), Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni u svibnju je znatno ubrzao na godišnjoj razini, pokazalo je u petak najnovije izvješće Eurostata.
Na razini 28-članog EU-a rast potrošačkih cijena mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u svibnju je ubrzao na dva posto, s revidiranih travanjskih 1,5 posto, izračunali su u europskom uredu za statistiku.U usporedbi s ožujkom inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 26 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku. U Britaniji cijene su porasle istim tempom kao i u prethodnom mjesecu dok je u Slovačkoj njihov rast usporio.

Daleko najvišu stopu godišnje inflacije imala je u svibnju Rumunjska, od 4,6 posto, a slijedi Estonija, s 3,1 posto višim cijenama u odnosu na godinu ranije.U Hrvatskoj je u svibnju rast potrošačkih cijena mjeren HICP-om na godišnjoj razini ubrzao na 1,8 posto. U travnju cijene su bile više za 1,4 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. 

Najslabiji rast potrošačkih cijena zabilježen je u Irskoj i Grčkoj, od 0,7 odnosno 0,8 posto. I u eurozoni je rast cijena značajno ubrzao u usporedbi s godinom ranije, na 1,9 posto, čime je Eurostat potvrdio početnu procjenu. Ujedno su za 0,1 postotni bod povisili procjenu za travanj, na 1,3 posto.Time je godišnja stopa inflacije dosegnula razinu koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od "nešto ispod dva posto".

Najveću podršku jačanju inflacije u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu pružio je rast cijena usluga, energenata i proizvoda u kategoriji hrane, alkoholnih pića i duhana i duhanskih proizvoda. Zanemariv doprinos zabilježen je u kategoriji industrijskih proizvoda izuzev energije.