Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o društveno poticanoj stanogradnji

15.06.2018 07:40 ZAGREB, 14. lipnja 2018. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak je izmijenio Zakon o društveno poticanoj stanogradnji  kojim se želi pokrenuti novi program stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, u prvom redu na nedovoljno razvijenim područjima te urediti najveća prodajna cijena POS-ova stana i građevinskog zemljišta.

Najviša cijena građenja u programima POS-a tako se usklađuje  s realnim stanjem u graditeljstvu, a etalonska cijena građenja definira se u skladu sa zakonskom regulativom iz područja gradnje.Sabor je izmijenio i  Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture kojim je obuhvaćeno definiranje tog pojma, uključivanje slobodnih zona u subjekte poduzetničke infrastrukture, propisivanje dodatnih uvjeta i kriterija prilikom osnivanja i proširenja subjekata poduzetničke infrastrukture kao i prilikom raspolaganja zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske kada je namjena tog zemljišta osnivanje odnosno proširenje poduzetničkih zona.Donio je i Zakon o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, ali i modernizira i pojednostavljuje poslovanje za gospodarske subjekte te njihove zaposlenike u smislu smanjenja administrativnih zahtjeva. Tako je, umjesto dosadašnja tri, potrebno jedno odobrenje za pružanje usluga carinskog zastupanja.

Hrvatski sabor prihvatio i nekolicinu izvješća među kojima i ono o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu, radu Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za 2016. i 2017. kao i prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o proglašenju 2018. godine Godinom Jurja Križanića.U drugo saborsko čitanje poslan je niz zakona među kojima Zakon o lovstvu, Zakon o zakladama, izmjene Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti,  tržištu električne energije, zaštiti na radu, odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, doplatku za djecu.'Zeleno svjetlo' u Saboru nije dobio oporbeni prijedlog izmjena zakona o trgovini SDP-ovog Siniše Varge, kojeg vlada nije prihvatila.Sabor je razriješio članicu Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Lidiju Hočurščak zbog isteka mandata, a imenovao je dio članova Upravnog vijeća Hrvatske  energetske regulatorne agencije Nikolu Višticu i Željka Vrbana.Dopunjen je i saborski dnevni red s 33 nove točke među kojima su i konačni prijedlog Zakona o arhivskom gradivu arhivima, Mostova inicijativa Prijedloga odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor te SDP-ov prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava.