Dnevne novosti

Ministrica Pejčinović Burić u Tirani na sastanku u sklopu tzv. Aqaba procesa

05.06.2018 07:10 TIRANA, 4. lipnja 2018. (Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak u albanskoj prijestolnici Tirani na sastanku u sklopu tzv. Aqaba procesa, kojeg je pokrenuo jordanski kralj Abdulah II., a na kojem su razmatrani aktualni sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi.
Domaćin sastanka visokih dužnosnika iz država jugoistočne Europe, EU-a i SAD-a te međunarodnih organizacija na temu aktualnog stanja, predstojećih izazova te prilika za međusobnu suradnju na području borbe protiv nasilnog ekstremizma i terorizma bio je predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, priopćeno je iz MVEP-a. 

Na sastanku su, između ostalih, sudjelovali i premijeri Bugarske, Kosova, Makedonije, izaslanik jordanskog kralja princ Ghzi bin Muhamad te ministar vanjskih poslova Crne Gore.Na sastanku su razmotreni trenutni sigurnosni izazovi na jugoistoku Europe.

Ministrica je pohvalila postignute iskorake u sigurnosnoj arhitekturi, ali istaknula važnost unaprjeđenja aktivnosti suzbijanja terorizma i nasilnog ekstremizma na području jugoistočne Europe. Također je naglasila važnost euroatlantskih integracija za države najbližeg susjedstva kao jamca jačanja sigurnosti i otpornosti na ove pojave, stoji u priopćenju.