Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o potvrđivanju ugovora između Vlade i Vijeća ministara BiH

17.05.2018 07:40 BIH

ZAGREB, 16. svibnja 2018. (Hina), Potvrđivanje ugovora između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu i konačni prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom teme su o kojima će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.

Zakonom o potvrđivanju spomenutog ugovora, Hrvatska i BiH potvrđuju odlučnost da uspostave i razvijaju europsko partnerstvo, te jačaju suradnju u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, tumačio je Vladin predstavnik na saborskom Odboru za vanjsku politiku koji je jednoglasno predložio Saboru da potvrdi Ugovor.

Zaštita i aktiviranje državne imovine

Zakon o upravljanju državnom imovinom usmjeren je na zaštitu i aktivaciju državne imovine, a njegova primjena utjecat će na rast zaposlenosti i bruto domaćeg proizvoda (BDP), istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić na sjednici Vlade.

Kao važna promjena predlaže se da Ministarstvo državne imovine ubuduće upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugih objekata za turističke usluge.

Novi bi zakon trebao omogućiti da se u funkciju stave nekretnine za koje nisu riješeni imovinskopravni odnosi, poput bivših odmarališta na hrvatskoj obali koja godinama propadaju, na način da će se daju u dugoročan zakup.

Jedna od najvećih novina je da će se sve nekretnine u vlasništvu države koje su na dan 1. siječnja 2017. godine bile u naravi škole, domovi zdravlja, bolnice i druge ustanove kojima su osnivači općine, gradovi i županije i koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen domovi i tržnice upisati u vlasništvo tih jedinca, ovisno u čijoj je nadležnosti osnivanje pojedinih ustanova.

Radi bržeg donošenja odluka o upravljanju državnom imovinom, predlaže se ukidanje dvaju povjerenstva - za raspolaganje nekretninama u vlasništvu države i za upravljanje strateškim trgovačkim društvima - tako da će sve važnije odluke o upravljanju državnom imovinom vrijednosti iznad 7,5 milijuna kuna donositi Vlada, dok će ostale odluke manje vrijednosti donositi ministar državne imovine.

Novi zakon predviđa mogućnost raspolaganja nekretninama u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u svrhu provođenja stambenog zbrinjavanja i društveno poticajne stanogradnje.

Predviđa i da se tim jedinicama nadoknadi iznos koji su temeljem pravomoćnih sudskih presuda isplatile fizičkim osobama kao naknadu za zemljište oduzeto za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a koje je sukladno posebnim propisima postalo vlasništvo Republike Hrvatske.

Sabor će raspraviti i oporbene prijedloge da se izmjene zakoni o HRT-u, o privremenom uzdržavanju, o radu, te o zabrani genetski modificiranih organizama, a predložili su ih klubovi Živog zida i SNAGA-e, Glasa i HSU-a te Mostov zastupnik Miro Bulj.