Dnevne novosti

Ministar Pavić uručio 55 ugovora za poticanje zapošljavanja

15.05.2018 07:20 ZAGREB, 14. svibnja 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar u ponedjeljak su uručili 55 ugovora raznim korisnicima za lokalne inicijative poticanja zapošljavanja, vrijednih više od 71 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva iznose preko 70 milijuna kuna.

Program "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza III" program je koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", a na natječaj koji je trajao od ožujka do srpnja 2017. godine mogle su se javiti razvojne agencije, škole, udruge, trgovačka društva, obrti, sindikati.

"Riječ je o inovativnim projektima, zapošljavanju marginalnih skupina, mladih žena, osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih", istaknuo je Pavić na prigodnoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Dodao je da izabrani projekti idu u smjeru aktiviranja domaće radne snage, podsjetivši da u Hrvatskoj ima nešto malo više od 150 tisuća nezaposlenih.Ministar Pavić najavio je i povećanje alokacije za navedeni program na 120 milijuna kuna čime će, kako je istaknuo, svi dobri projekti koji su se prijavili na natječaj, još njih 62, biti financirani.

Podsjetio je i kako je Vlada godišnje za programe zapošljavanja osigurala 2,5 milijarde kuna, od čega 1,6 milijardu kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja a ostalih 90 milijuna kuna za specijalizirane natječaje.

Program "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanae" usmjeren je na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti  te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezanih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama na tržištu rada, navode u Ministarstvu. (Hina) xmpv ysp