Dnevne novosti

Hrvatske vode s 4,5 milijuna kuna sufinanciraju projekte dubrovačkog Vodovoda

14.05.2018 07:25 DUBROVNIK, 11. svibnja 2018. (Hina), Tri ugovora o sufinanciranju gradnje vodne infrastrukture na dubrovačkom području te programa za smanjenje gubitka vode za ovu godinu, ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, potpisali su u petak u Dubrovniku generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.
Potpisanim ugovorima sufinancirat će se u 2018. izgradnja vodnih građevina na području aglomeracije Zaton-Orašac i vodoopskrbnog sustava Dubrovnik (Orašac) te program smanjenja gubitaka.Đuroković je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem na razvoju sustava odvodnje.

„Na području Dubrovnika želja nam je imati što čišće more, a sad činimo dodatni iskorak za izgradnju kanalizacije Orašca. Inicijalna sredstva za 16,5 milijuna kuna vrijedan projekt koji će početi ove godine, iznose 2,5 milijuna kuna. Za smanjenje gubitaka, odnosno racionalizaciju upravljanja sustavima vodoopskrbe izdvojili smo 2 milijuna kuna“, rekao je Đuroković.

Podsjetio je da se sredstvima Hrvatskih voda ostvaruju projekti i u općini Konavle, 10 milijuna kuna uloženo je ove godine i u razvoj vodoopskrbe Mljeta, a na području cijele županije 10 milijuna kuna ulaže se u sanaciju gubitaka.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić izjavio je kako su činom potpisa ugovora pokrenuta nova ulaganja, ali i okrenuta nova stranica još bolje suradnje s Hrvatskim vodama. „Grad nije samo Stradun, gdje prvi put u povijesti saniramo kanal mješovite odvodnje, niti je samo Gruž ili Lapad, već i Brsečine i Orašac, gdje ćemo pokrenuti ovu investiciju.

Možemo reći da smo najuspješniji, ali nećemo biti najbogatiji dok svako kućanstvo ne bude priključeno na komunalnu infrastrukturu vode i odvodnje. Ovim smo činom korak bliže tom cilju“, naglasio je Matušić.

Ćorić: Hrvatske vode i Ministarstvo ulažu u vodoopskrbni sustav Dubrovačko-neretvanske županije

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako potpis ugovora pokazuju da Hrvatske vode i resorno Ministarstvo na sve moguće načine žele poboljšati stanje spremnosti vodoopskrbnog sustava na području Dubrovačko-neretvanske županije, ali i riješiti probleme s kojima se suočavaju u drugim segmentima.

„Republika Hrvatska je 2017. godinu završila s 49 posto gubitaka u vodoopskrbnom sustavu. To je nedopustivo pa smo stoga u idućim godinama usmjereni na smanjenje tih gubitaka. Zato je 2018. godina obilježena s više od 100 milijuna kuna vrijednim ulaganjima u sanaciju gubitaka“, podsjetio je Ćorić- Naglasio je da će projekti u idućim godinama pridonijeti povećanju kvalitete života stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je gorući problem grada Dubrovnika nedostatnost kanalizacijske mreže, a potpisivanjem ugovora počinje  rješavanje tog pitanja. „Pred nama su veliki projekti. Hvala Hrvatskim vodama što su se odlučili pratiti nas. Pokazat ćemo visoku transparentnost u trošenju sredstava“, rekao je Franković.

Potpisivanju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, saborski zastupnici Branko Bačić i Sanja Putica, državna tajnica Nikolina Klaić te župan Nikola Dobroslavić.