Dnevne novosti

Sabor odbio sve oporbene zakone

30.04.2018 07:35 ZAGREB, 27. travnja 2018. (Hina), Saborska većina u petak je odbila sve zakonske prijedloge raspravljene u ovom tjednu koje su predložili zastupnici iz oporbenih redova.
Tako je odbačen prijedlog dopuna Zakona o doprinosima nezavisnog zastupnika Miranda Mrsića kojim je predložio uvećanu stopu doprinosa od 3,4 posto u slučaju sklapanja ugovora na određeno vrijeme radi poticanja poslodavaca da prilikom zapošljavanja sklapaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Zbog tog zakonskog prijedloga s kojim se SDP nije slagao Mrsić je izbačen iz stranke,  no zanimljivo je da je SDP na njegov prijedlog predložio amandman.

"Klub zastupnika SDP-a radi na svom prijedlogu zakonskog rješenja koje bi reguliralo ovo pitanje", izvijestila je SDP-ova Sabina Galsovac. Nisu prošle ni izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku zastupnika Mosta Robert Podolnjaka kojim je  predložio izmjenu imena Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu.

Pod obrazloženjem da bi proizveo retroaktivne učinke na odnose privatnih osoba protivno načelu vladavine prava, saborska većina nije podržala ni SDP-ov prijedlog dopune Ovršnog zakona kojim se predlaže ukidanje mogućnosti ovrhe cijele plaće ovršenika.