Dnevne novosti

Poticanje udruživanja turističkih zajednica jedan od ciljeva novog zakona

26.04.2018 07:30 ZAGREB, 26. travnja 2018. (Hina), Poticanje udruživanja turističkih zajednica na području koje obuhvaća više općina i gradova bit će jedan od glavnih ciljeva novog Zakona o turističkim zajednicama, poručili su iz Glavnog ureda HTZ-a nakon nedavnog osnivanja TZP Imota, kao prve TZ područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 Mada u Hrvatskoj već postoje primjeri turističkih zajednica područja (TZP) i ima ih ukupno 13, iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice naglašavaju da je TZP Imota zapravo prvi primjer gdje se udružio tako veliki broj jedinica lokalne samouprave odnosno ukupno devet, od čega jedan grad i osam općina.  

"To možemo označiti i svojevrsnim pilot projektom, jer će se slično poticati i dalje, što će biti i jedan od glavnih ciljeva novog zakona o turističkim zajednicama, koji je u procesu izrade u Ministarstvu turizma", kažu iz Glavnog ureda HTZ-a.  Dodaju da je u tome poželjna i inicijativa s lokalne razine, što je bilo i u slučaju TZP Imota, s čijim je osnivanjem donesena i odluka o gašenju postojeće TZ Imotski.  

Kako je TZP Imota tek osnovana, ova će godine za njih biti prijelazna, te će dio godine raditi kao TZ Grada Imotski, a dio kao TZP Imota, dok će izvorni prihodi koje će imati od osam općina u ovoj godini biti uvećani za boravišnu pristojbu, a tek od iduće će imati i sredstva turističke članarine.  

Iz Glavnog ureda HTZ-a iznose i podatke da je od ukupno 13 turističkih zajednica područja (TZP), osim Imote, još po četiri na području Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije, dvije su u Koprivničko-križevačkoj županiji, a po jedna u Istarskoj i Zagrebačkoj županiji.  

"TZP djeluju na područjima koje obuhvaća više općina ili gradova, što znači da na određenom području nema pojedinačnih općinskih/gradskih TZ-a, a što bi trebalo osigurati manje administrativne troškove, odnosno efikasniju upotrebu prihoda u marketinške svrhe. Time bi se omogućilo i bolje identificiranje zajedničkih ciljeva cijele destinacije, kao i poticati bolja koordinacija općina/gradova na području u zajedničkom planiranju aktivnosti u turizmu", objašnjavaju iz HTZ-a.  

Važnim u tome drže i to što će marketinški područje nastupati kao jedna destinacija, bez obzira što uključuje više općina/gradova, čime se osigurava i bolja prepoznatljivost cijelog područja, a udružene TZ u budućnosti bi lakše dolazile i do potpora za promociju i manifestacije od HTZ-a. Ukupno 310 TZ u Hrvatskoj  Po podacima iz Upisnika TZ-a Ministarstva turizma, u sustavu TZ u Hrvatskoj je zaključno s veljačom ove godine bilo ukupno 310 turističkih zajednica, među koje je uključena i HTZ, a najviše ih je ili 144 TZ općina.

TZ gradova ima 115, TZ županija je 20, Grad Zagreb ima posebnu TZGZ, dok je TZ mjesta 15, a TZ otoka jedna.  Među svim županijama, najviše turističkih zajednica, ukupno 42, je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koju sa njih 37 slijedi Primorsko-goranska te sa po 31-om TZ Zadarska i Istarska županija.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 19 TZ, u Zagrebačkoj 12, u Osječko-baranjskoj 11, a po 10 u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji.  U Krapinsko-zagorskoj županiji je devet TZ, po osam u Karlovačkoj i Varaždinskoj, a po šest TZ-a u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Međimurskoj županiji. Najmanje TZ-a, pet, je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.