Dnevne novosti

Konferencija o elektroničkom nadzoru dovela u Zagreb 240 sudionika sa svih kontinenata

17.04.2018 07:50 KOD

ZAGREB, 16. travnja 2018. (Hina), U organizaciji Ministarstva pravosuđa i Konfederacije europske probacije u Zagrebu je u ponedjeljak otvorena konferencija o elektroničkom nadzoru na kojem sudjeluje čak 240 sudionika sa svih kontinenta svijeta.

Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, izrazivši nadu da će se taj alat uskoro početi koristiti u Hrvatskoj, nakon što su ga na prvim osuđenicima probacijski službenici uspješno koristili lani u okviru pilot projekta.

Tema 11. konferencije „Nedefinirane granice“ na najbolji način opisuje primjenu i dosege elektronskog nadzora u nadzoru osuđenika, rekao je Martinović, dodavši da se oprema stalno usavršava, nastojeći na najbolji način udovoljiti potrebama korisnika sastava, bilo probacijskog ili zatvorskog.

Takve mogućnosti, kazao je, pred praktičare stavljaju novi izazov a to je definiranje načina i granica njihove primjene u radu sa osuđenicima. No, u razvoju nove tehnologije, zaključio je Martinović, ne smije se iz fokusa izgubiti osuđenika sa svim njegovim specifičnostima kao ni službenika koji s njim radi.

Predavanja i okrugle stolove u okviru konferencije vodit će međunarodni eminentni stručnjaci i predstavnici akademske zajednice kojima je elektronički nadzor i aspekti povezani s istim u fokusu njihovog znanstvenog rada.

Sudionicima konferencije svoje proizvode i najnovije tehnologije predstavit će proizvođači opreme za elektronički nadzor. Pilot projekt elektroničkog nadzora osumnjičenih ili osuđenih osoba pokrenut je u veljači prošle godine kad je prva osoba dobila elektroničku narukvicu.

Projekt se odnosio na dvije kategorije osoba - osumnjičenike kojima je određen istražni zatvor u domu i osuđenike koji su pred kraj zatvorske kazne uvjetno otpušteni iz zatvora. Takva praksa, osim što pomaže osuđenicima u resocijalizaciji donosi i proračunske uštede jer je jedno istraživanje pokazalo da jedan dan pod elektroničkom nadzorom državu košta sto kuna, dan pod probacijom deset kuna, a dan zatvora čak 400 kuna.