Dnevne novosti

Ministrica Pejčinović Burić razgovarala s europskim povjerenikom Mimicom

16.04.2018 07:15 ZAGREB, 13. travnja 2018. (Hina), Razvojna politika Hrvatske i njezina komplementarnost s ciljevima i aktivnostima razvojne i humanitarne politike Europske unije bile su teme sastanka šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić i povjerenika Europske komisije (EK) Nevena Mimice u petak u Zagrebu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).
Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i povjerenik Europske komisije  za međunarodnu suradnju i razvoj istaknuli su važnost budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razvojnu politiku EU-a kao najvećeg svjetskog donatora. Tema njihova sastanka u Zagrebu bila je razvojna politika Hrvatske i njezina komplementarnost s ciljevima i aktivnostima razvojne i humanitarne politike Europske unije, navodi se u priopćenju.

Sugovornici su istaknuli važnost provedbe UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj i pronalaska modaliteta djelotvornijeg korištenja kapaciteta novih i malih donatora u razvojnoj politici EU-a.

Također su naglasili važnost suradnje s EK u informiranju građana o razvojnoj suradnji. U tome je potrebno poticati jače uključivanje hrvatskih tvrtki u projekte financirane kroz Europski plan za vanjska ulaganja, suglasili su se.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je aktivnosti Hrvatske koje su provedene od usvajanja Nacionalne strategije razvojne suradnje za razdoblje 2017.-2021., kao i važnost potrebe uključivanja dionika iz privatnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice u razvojnu politiku EU-a.