Dnevne novosti

Ćorić: Poziv jedinicama lokalne samouprave za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

09.04.2018 07:25 ZAGREB, 6. travnja 2018. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u petak jedinicama lokalne samouprave koje imaju važeći plan gospodarenja otpadom da se prijave na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 85-postotno sufinanciranje nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, što je osigurano putem EU fondova kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija".
Poziv će biti otvoren 45 dana i predstavlja jedan od značajnijih koraka u kontekstu izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Na osnovu interesa jedinica lokalne samouprave znat će se točan iznos ukupne investicije koja bi, prema okvirnim procjenama, mogla iznositi preko 250 milijuna kuna, istaknuo je Ćorić na konferenciji za novinare u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

S obzirom da je uvjet za prijavu važeći plan gospodarenja otpadom rečeno je kako su jedinice lokalne samouprave ozbiljno počele shvaćati zakonske obveze oko gospodarenja otpadom, pa planove donose i usvajaju puno ažurnije nego prijašnjih godina.

Ćorić kaže da važeće planove ima oko 240 jedinica lokalne samouprave, ali su informacije s terena nešto optimističnije, pa očekuje da će uskoro taj broj narasti jer gradovi i općine paralelno rade na donošenju plana i dokumentaciji za prijavu na javni poziv Fonda. Ovo je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, poručuje Ćorić.

U tijeku je natječaj za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta u okviru kojega je osigurano 214,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Nastavljamo i s aktivnostima na zatvaranjima i sanacijama odlagališta u cijeloj Hrvatskoj, za što je osigurano 94 milijuna kuna.

Slijedi poziv za izgradnju i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenoga otpadnog papira, kartona, metala, plastike i dr. te izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenoga biotpada, nabrojio je Ćorić. 

Ističe da je Hrvatska 2016. godinu završila s 27 posto odvajanja otpada na kućnom pragu, a cilj je do kraja 2020. godine doći do 50 posto, kao što su prihvatile sve zemlje članice EU-a. Ćorić je na pitanje novinara rekao kako je očito da je Grad Zagreb u nabavu spremnika išao mimo ovog poziva, te da je riječ o autonomnom rješenju koje poduzima Grad Zagreb.