Dnevne novosti

Udruženje marina HGK nezadovoljno povećanjem boravišne pristojbe

30.03.2018 07:27 RIJEKA/PUNAT, 29. ožujka 2018. (Hina), Udruženje marina HGK upozorilo je u četvrtak da je novom Uredbom o visini boravišne pristojbe za 2018. znatno povećana ta pristojba za nautički sektor te predložilo tri moguća rješenja - da se nova uredba stavi izvan snage, da se njena primjena odgodi za 2019. ili da se redefinira model naplate za nautičare, priopćeno je iz Županijske komore Rijeka. 
"U cilju sprječavanja odljeva nautičara, sprječavanja stvaranja velikih gubitaka u radu marina te zadržavanja pozicije Hrvatske kao poželjne nautičke destinacije Udruženje marina HGK predložilo je saborskom Odboru za turizam moguća rješenja vezana uz primjenu Uredbe: stavljanje Uredbe van snage i ostavljanje rješenja iz 2017. godine; odgodu primjene sporne Uredbe do 1. siječnja 2019. godine kada bi na snagu trebao stupiti i novi Zakon o boravišnoj pristojbi; redefiniranje modela naplate BP za nautičare, odnosno modela po kojem paušalni iznos BP plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i sve osobe koje borave na plovilu", navodi se u priopćenju sa sjednice Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je danas održana u Marini Punat na otoku Krku.

Vlada je Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. donijela 4. kolovoza 2017.

Sukladno novoj uredbi, visina boravišne pristojbe utvrđena je u rasponu od 2,5 do 8 kuna, ovisno o razredu turističkog mjesta i razdoblju.Također izmijenjeni su iznosi paušala za vlasnike ili korisnike plovila (nautičari), a iz Udruženju marina ističu kako se "posebno enormno povećanje boravišne pristojbe odnosi na nautički sektor".

U priopćenju se prenosi i kako su se nakon najave donošenja nove uredbe pojavili brojni medijski napisi i prilozi u stranim medijima, izravne reakcije gostiju prema hrvatskim marinama, kao i inozemnih strukovnih udruženja. Posebno su, navode, naglašene reakcije Međunarodnog vijeća udruge pomorske industrije (ICOMIA) i UK Yachting asocijacije iz kojih upozoravaju na dalekosežne negativne posljedice takve uredbe.

Prema prvim procjenama, predviđa se veliki gubitak stranih plovila na stalnom vezu, upozoravaju se u priopćenju sa sjednice Udruženja marina pri HGK, na kojoj je bilo riječi i o pripremi nadolazeće turističke sezone i investicijama u marine.