Dnevne novosti

Ministar Pavić: paket mjera zapošljavanja pridonio da je Hrvatska treća po rastu zaposlenosti u EU-u

16.03.2018 07:15 BRUXELLES, 15. ožujka 2018. (Hina), Paket mjera zapošljavanja, koji ove i prošle godine iznosi preko pet milijardi kuna, daje vrlo dobro rezultate i Hrvatska je treća u Europskoj uniji po rastu zaposlenosti, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. 
"Hrvatska je treća po rastu zaposlenosti u Europi od 3,8 posto na godišnjoj razini. Imamo 60 tisuća više radnih mjesta u četvrtom tromjesječju 2017. nego godinu ranije. To znači da politika vlade premijera Andreja Plenkovića daje rezultate ne samo u smanjenju nezaposlenosti, koja je rekordno niska, već imamo i povećanje zaposlenosti, što smo zacrtali kao jedan od ključnih prioriteta ove vlade", rekao je ministar Pavić, koji je sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO).  

Eurostat je u srijedu objavio podatke o zaposlenosti u EU-u, po kojima je Hrvatska treća po rastu zaposlenosti od 3,8 posto, nakon Malte (6,1 posto) i Estonije (5,7 posto). Hrvatska ima i najveće ubrzanje rasta zaposlenosti u EU-u tijekom prošle godine. U prvom kvartalu 2017. rasta zaposlenosti u odnosu na isti kvartal 2016. nije bilo, a u četvrtom kvartalu 2017. rast je iznosio 3,8 posto u odnosu na prvi kvartal iste godine.  

To je više nego dvostruko od prosječnog rasta zaposlenosti u EU28 i u 19 zemalja eurozone. U eurozoni je broj zaposlenih prošle godine porastao za 1,6 posto, a u EU28 za 1,5 posto.  

Uz to, prema prognozama tvrtke ManpowerGroup, koja je provela anketu među hrvatskim poslodavcima, u drugom kvartalu ove godine procjenjuje se da će biti otvoreno preko 100 tisuća novih radnih mjesta, od čega najviše u turizmu, ali i u građevinarstvu, proizvodnim djelatnostima i u poljoprivredi.  

Ministar Pavić je rekao da će ove godine u Hrvatskoj u programe zapošljavanja biti uloženo preko 2,5 milijardi kuna, koliko je uloženo i prošle godine, ukupno preko pet milijardi u dvije godine. "Od ovogodišnjih 2,5 milijardi kuna, 1,6 milijardi namijenjeno je za mjere aktivne politike zapošljavanja. Ostalih milijardu kuna je za posebne programe poput programa "Zaželi", namijenjenog ženama u nepovoljnom položaju na tržištu rada, zatim program produljenja radnog vremena vrtića, za zapošljavanje mladih i osoba s invaliditetom.

Sve to, zajedno s poreznom reformom pridonijelo je razvoju gospodarstva i otvaranju radnih mjesta", kaže ministar Pavić.  Kao poseban problem ministar Pavić je istaknuo nedostatak kvalificirane radne snage, unatoč 180 tisuća nezaposlenih. Najavio je proaktivniji pristup nezaposlenima kako bi se u prvom redu aktivirala domaća radna snaga, a ono što se ne može tako popuniti učinit će se kroz uvozne kvote.  

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao je sve nezaposlene koji žele raditi u sezoni i od 190 tisuća tada anketiranih, njih 24 tisuća izrazilo je želju za rad u turističkoj sezoni. "Što se ostalih sektora tiče, želimo uključiti osam tisuća ljudi u program prekvalifikacije. Želimo kroz individualni pristup, svakom pojedinačno, utvrditi koja su radna mjesta potrebna i nastojat ćemo osigurati što je više moguće domaće radne snage.

Za ono što nećemo moći popuniti, a to se prvenstveno odnosi na graditeljstvo, povećali smo kvote za uvoz radne snage iz trećih zemalja", kaže ministar.  Najavio je da će sljedeći tjedan posjetiti Ukrajinu i s tamošnjim kolegom potpisati memorandum po pitanju uvoza sezonske radne snage, slično onome što Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom s kojom se završava sporazum o izaslanim radnicima i o sezonskim radnicima.  

Vijeće  za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača razgovaralo je o razvoju europske socijalne politike za razdoblje nakon 2020. godine te o smanjenju razlike u plaćama između muškaraca i žena. U Hrvatskoj muškarci prosječno imaju 10,6 posto veće plaće od žena i spada u pet članica EU-a koje imaju najmanje razlike. Na razini EU-a razlika je 16 posto, ističe ministar Pavić.

Ministri su također postigli dogovor o Europskog okvira za kvalitetna i učinkovita naukovanja. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja i  vještine Marianne Thyssen izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom, iznimno važnim za strukovno obrazovanje.

"Iznimno sam zadovoljna današnjim dogovorom država članica o uspostavi Europskog okvira za kvalitetna i učinkovita naukovanja... Naukovanja su kombinacija učenja u školi i osposobljavanja na radnome mjestu te su izrazito učinkovita za one koji žele odabrati struku, pronaći prvi posao ili započeti karijeru", rekla je povjerenica Thyssen.