Dnevne novosti

Prihvaćen nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

16.03.2018 07:25 ZAGREB, 15. ožujka 2018. (Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji bi se potpisao na godinu dana kako bi se u međuvremenu iznašlo kvalitetno zakonsko rješenje koje bi omogućilo da se za pregovore za sljedeći Kolektivni ugovor uključi i Hrvatski liječnički sindikat.
Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja zaključen je 2. prosinca 2013. godine na vrijeme od četiri godine, a u njemu sadržana pravna pravila produženo su se primjenjivala tri mjeseca nakon njegova isteka, tj. do 2. ožujka 2018. godine.Pregovori za sklapanje novoga kolektivnog ugovora započeli su 14. veljače, a Nacrt kolektivnog ugovora parafirale su vladina i sindikalna strana, izvijestio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U kolektivnom pregovaranju sudjelovali su reprezentativni sindikati - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i u predloženom Nacrtu zadržane su sve odredbe do sada važećega Kolektivnog ugovora i njegovih Dodatka, odnosno zadržava se ista razina materijalnih i drugih prava zaposlenih u sustavu zdravstva i zdravstvenoga osiguranja.

"Ugovor se sklapa na vrijeme od 12 mjeseci kako bi se u tom razdoblju iznašlo kvalitetno zakonsko rješenje koje će omogućiti da na pregovorima za sljedeći Kolektivni ugovor sudjeluje i Hrvatski liječnički sindikat", kazao je Kujundžić.

Provedba predloženog Nacrta kolektivnog ugovora neće zahtijevati dodatna financijska sredstva u 2018. godini i 2019. godini, odnosno ostat će unutar financijskih sredstava isplaćenih u 2017. godini u ukupnom iznosu od 11,598 milijardi kuna, dodao je. Rješenjem je Vlada na teret proračunske zalihe odobrila Zakladi Ana Rukavina 316,3 tisuće kuna za nabavu 1500 testova za tipizaciju na tri lokusa: HLA-A, HLA-B i HLA-DRB1.

U Sabor upućeno više konačnih prijedloga zakona

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (EU)  kojim se predlaže da centre za profesionalnu rehabilitaciju osniva isključivo Vlada koja bi u cijelosti preuzela i sva osnivačka prava za već osnovane Centre za profesionalnu rehabilitaciju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu i to od 1. siječnja iduće godine.

Predloženim izmjenama predlaže se proširenje namjene korištenja sredstava prikupljenih s osnove novčane naknade koju uplaćuju poslodavci koji ne ispune obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Taj bi se novac, osim za poticaje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, mogao buduće koristiti i za održivost i razvoj sustava profesionalne rehabilitacije.

U Sabor je upućen  konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obrani kojim se, uz ostalo, utvrđuje ovlast načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH da može, zbog povećanja operativnosti postupanja, zapovjediti privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi OS.

Također, u saborsku je proceduru upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojim se, među inim, predlaže skraćenje trajanja prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Premijer Andrej Plenković je uoči tih dviju točaka, još jednom izrazio sućut obitelji preminulog generala Petra Stipetića istaknuvši značajnu ulogu generala Stipetića u Domovinskom ratu.Sućut obitelji izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te kazao da će u Ministarstvu obrane u utorak biti održana komemoracija, a potom isti dan i sprovod.