Dnevne novosti

Pavić: Cjelovita mirovinska reforma bit će provedena do kraja godine

15.03.2018 07:30 ZAGREB, 14. ožujka 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u srijedu da je reforma mirovinskog sustava još u ranoj fazi te da će cjelovita mirovinska reforma biti provedena do kraja godine.
S mojim timom dovršavamo podloge i analize i nakon toga nam, kroz mjesec dana, slijedi formiranje radne skupine i konzultacije sa socijalnim partnerima. Zadovoljstvo nam je da smo zajedno s premijerom Plenkovićem u utorak bili s glavnim tajnikom Europske udruge sindikata Lucom Visentinijem i nakon konzultacija s poslodavcima ćemo ići u medijsko predstavljanje i cilj nam je uputiti set zakona (u proceduru) do kraja drugog kvartala ove godine, rekao je Pavić.

Istaknuo je kako je cilj prvenstveno održivost mirovinskog sustava, gdje imamo 1,2 radnika na jednog umirovljenika i samo 19 posto ljudi koji su odradili cijeli radni staž, odnosno 40 godina, a mirovine su male.

"Pogledat ćemo kako povećati adekvatnost i na koji način povećati mirovine unutar proračunskih mogućnosti", rekao je Pavić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija održanog u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava."Ono što su mediji izvijestili su samo opcije koje trenutno razmatramo unutar cjelovite mirovinske reforme.

Pogledat ćemo preporuke Europske komisije o tome da se ostaje dulje u zaposlenosti i uz rješavanje beneficiranog radnog staža i vidjeti opcije u drugom mirovinskom stupu. Cjelovita mirovinska reforma će u idućih nekoliko mjeseci dobiti svoje oblike i tad ćemo je u cijelosti moći komunicirati prema građanima", rekao je Pavić.  

Prema medijskim napisima prijedlogom mirovinske reforme predlaže se povećanje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina od 2033. godine.