Dnevne novosti

EU aktivirala nepovratnih 6,8 milijuna eura za gradnju mosta preko Save kod Gradiške

14.03.2018 07:05 SARAJEVO, 13. ožujka 2018. (Hina), Europska komisija izdvojila je 6,8 milijuna nepovratnih sredstava za financiranje troškova gradnje novog mosta preko Save kod Bosanske Gradiške koji će povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o aktiviranju th sredstava potpisan je u utorak u Banjoj Luci.
"Ovime je napravljen još jedan korak ka uzajamom približavanju (država), a taj korak je konačni početak gradnja mosta u Gradišci, što je dugogodišnje obećanje", kazao je tom prigodom šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark dodajući kako je ovime BiH ujedno biti bliža Europskoj uniji.

Ugovor potpisan između predstavnika Europske investicijske banke (EIB) i Vijeća ministara BiH podrazumijeva sufinanciranje novog graničnog prijelaza, mosta te pristupnih cestovnih pravaca unutar BiH.

Potpisan je i dodatni ugovor od 47 milijuna eura nužnih za dovršetak autoceste između Banje Luke i Doboja, čija bi izgradnja, planirana do kraja ove godine, trebala znatno skratiti putovanje iz sjevernih dijelova Hrvatske ka središnjem i južnom dijelu BiH.

Kroz plan povezivanja zapadnog Balkana (Conectivity Agenda) do 2020. godine Europska je unija osigurala milijardu eura za financiranje različitih infrastrukturnih projekata koji trebaju povezati države regije, a sufinanciranje mosta kod Gradiške dio je tih projekata. 

Prema postojećim izračunima gradnja mosta kod Gradiške stajat će 22,3 milijuna eura, što dvije države sufinanciraju u podjednakim omjerima, a Hrvatska još treba izgraditi i spojnu prometnicu s autocestom Zagreb-Lipovac, za što je potrebno dodatnih oko 65 milijuna eura.Hrvatska svoje troškove do 85 posto planira pokriti iz europskih fondova.