Dnevne novosti

Grabar-Kitarović i Macri razgovarali o jačanju suradnje

13.03.2018 07:25 ZAGREB/BUENOS AIRES, 12. ožujka 2018. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u ponedjeljak, drugog dana posjeta Argentini, susrela s predsjednikom Mauricijem Macrijem koji je prihvatio poziv u Hrvatsku i s kojim je razgovarala o razvoju gospodarske, prometne, geopolitičke i kulturne suradnje između dviju država.
"Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom", istaknula je predsjednica, spomenuvši južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana. 

Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. 

"Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", otkrila je Grabar-Kitarović.

Ona je u razgovoru s Macrijem podsjetila na službeni posjet predsjednika Franje Tuđmana Argentini 1994. godine, skrenuvši pozornost na činjenicu da od tada nije bilo državnih posjeta na predsjedničkoj razini, priopćio je Ured predsjednice. 

Tom prigodom pozvala je argentinskog predsjednika u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj, što je on prihvatio, a poklonila mu je i dres hrvatske nogometne reprezentacije.Predsjednica je naglasila kako u Argentini živi velik broj pripadnika hrvatske zajednice, čiji broj se kreće između 200 do 250 tisuća, a koji su vrlo uspješni u izgradnji argentinskog društva na planu gospodarskih djelatnosti i kulture te čine važnu poveznicu u odnosima dviju država.

Govoreći o jačanju gospodarske suradnje, predsjednica je navela kako je to posebno pogodno u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije, a posebno je navela mogućnosti korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište.

Predsjednica je pozdravila ovogodišnje argentinsko predsjedanje skupinom G20 te ulogu Buenos Airesa kao domaćina Olimpijskih igara mladih 2018. i specijalizirane svjetske izložbe EXPO 2023. godine.

Nakon susreta s argentinskim predsjednikom Macrijem predsjednica je s argentinskim ministrom vanjskih poslova i bogoštovlja Jorgeom Marcelom Faurijem nazočila potpisivanju Programa kulturne suradnje između Hrvatske i Argentine za razdoblje 2018.-2021., koji su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i Daniel Raimondi, zamjenik argentinskog ministra vanjskih poslova i bogoštovlja.

Tom prigodom potpisan je i Memorandum o suglasnosti između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Nacionalnog instituta službe vanjskih poslova Ministarstva vanjskih poslova i bogoštovlja Argentine u području diplomatskog usavršavanja, priopćeno je.

U nastavku službenog posjeta Grabar-Kitarović se susrela s argentinskom potpredsjednicom i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti s kojom je razgovarala o hrvatskim iseljenicima u Argentini. Pritom je spomenula kako djelovanje lektorata hrvatskog jezika na sveučilištima u Buenos Airesu i Rosariju uvelike pridonose ne samo očuvanju hrvatskog jezika u hrvatskim zajednicama već i snažnijoj vidljivosti hrvatske kulture u Argentini. Predsjednica je najavila ponovno otvaranje Konzulata RH u Rosariju te pozvala Argentinu na sudjelovanje u znanstvenoistraživačkim projektima koje Hrvatska ima s Europskom unijom.

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil.Predsjednica je u Buenos Aires stigla u nedjelju kad se i susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u obližnjem Lujanu i Cortinesu, nakon čega je nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan.

Sudjelovala je na hodočašću tamošnje hrvatske zajednice te se sastala s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.U utorak će u La Plati posjetiti i policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju. Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile.