Dnevne novosti

Osječko-baranjska županija za poduzetnike pripremila 5,6 milijuna kuna

08.03.2018 07:10 OSIJEK, 7. ožujka 2018. (Hina), Kroz tridesetak različitih mjera i programa, Osječko-baranjska županija ove je godine u proračunu za poduzetnike osigurala 5,6 milijuna kuna, istaknuto je u srijedu u Osijeku na konferenciji "Žene u poduzetništvu". 
Dožupan Petar Lagator rekao je na otvorenju kako su organizacijom te konferencije u povodu Međunarodnog dana žena htjeli odati priznanje poduzetnicama  i svim ženama za doprinos u svim područjima društvenog života. Istaknuo je da je ženama mnogo teže u poduzetničkim vodama te kako se nada da će konferencija edukativnim predavanjima olakšati snalaženje poduzetnicama u izazovima koji ih očekuju u daljnjem poslovanju. 

Na konferenciji je sudjelovalo pedesetak poduzetnica iz županije koje su na predavanjima doznale više o komunikacijskim vještinama, real time marketingu, prodajnim vještinama, poslovnom odijevanju i drugim segmentima uspješnoga poduzetništva. Voditeljica studija poduzetništva na osječkome Ekonomskom fakultetu Sunčica Oberman Peterka iznijela je podatak kako je u Hrvatskoj, po provedenim istraživanjima, u poduzetništvu dva i pol puta više muškaraca nego žena.

Smatra da se žene za poduzetnički pothvat odlučuju kad nemaju drugog izbora, u situaciji kad ostanu bez posla. "To ne znači da žene ne uočavaju prilike na tržištu, ali odustaju od inicijative da uđu u poduzetnički svijet jer sustav oko nas nije uređen da bi bio potpora ženama. Radno vrijeme većine vrtića nije prilagođeno ženama poduzetnicama od kojih se očekuje da se uz posao i dalje brinu o obitelji", rekla je Oberman Peterka. 

Na konferenciji "Žene u poduzetništvu" predstavljeni su natječaji Osječko-baranjske županije preko kojih poduzetnici mogu ostvariti povoljne kredite za unaprjeđenje poslovanja svojih tvrtki. Također je predstavljen Program kreditiranja ženskog poduzetništva Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).