Dnevne novosti

Sabor u srijedu o strateškim investicijskim projektima i mini pravosudnoj reformi

07.03.2018 07:40 ČEKIĆ

ZAGREB, 6. ožujka 2018. (Hina), Konačan prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima te mini pravosudna reforma, teme su o kojima će u srijedu raspravljati Hrvatski sabor.

Jačanje ulagačke klime, jednostavniji i brži postupci pripreme investicijskih projekata, ciljevi su konačnog prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima koji predlaže Vlada. Njime se predlaže smanjenje financijskog limita vrijednosti projekta sa 150 milijuna na 75 milijuna kuna, a na otocima, potpomognutim područjima, u poljoprivredi i šumarstvu na 10 milijuna.

Na listu strateških projekata će se izravno uključiti energetski projekti s europske liste projekata od zajedničkog interesa. Sabor će u srijedu raspravljati i o paketu od šest pravosudnih zakona kojima se, poručuju iz resornog ministarstva, jača neovisnost pravosuđa i reorganizira mreža pravosudnih tijela, a jedan od glavnih elemenata je spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, osim u Zagrebu s obzirom na njegovu veličinu.

Radi se o izmjenama Zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, o područjima i sjedištima sudova te o Zakonu o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe da se tim zakonima želi nastaviti dobre trendove u pravosuđu, odnosno smanjenjiti broj neriješenih predmeta. U pogledu spajanja sudova, pojasnio je da prekršajni sudovi više nisu toliko opterećeni, a njihovi suci dovoljno iskorišteni, pa se predlaže spajanje prekršajnih s općinskim sudovima, u kojima će i dalje postojati prekršajni odjeli, ali će suci koji nemaju dovoljno predmeta biti raspoređeni na druge predmete.

Umjesto 24 općinska i 22 prekršajna suda ubuduće će biti 34 suda, a istovremeno će se na neka područja vratiti općinski sudovi ali uvećani, odnosno s pridodanim prekršajnim sudovima, primjerice u Vinkovce, Đakovo, Kutinu, Sesvete, Pazin… Jedino se u Zagrebu zadržava dosadašnji općinski sud.