Dnevne novosti

Plenković: Nešto niži rast BDP-a bez utjecaja na proračun

02.03.2018 07:35 PLENKOVIC

ZAGREB, 1. ožujka 2018. (Hina), Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da se nešto niži od očekivanja rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini nije osjetio u proračunu, čije je punjenje dobro, te je ocijenio ohrabrujućim najnoviji podatak EK o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj.

Osvrnuvši se na jučer objavljen podatak o rastu BDP-a u zadnjem lanjskom tromjesečju od 2 posto te rastu gospodarstva u cijeloj 2017. za 2,8 posto, Plenković je na početku sjednice Vlade istaknuo da je to nešto malo manje od očekivanja Vlade, ali je napomenuo i da je riječ o trenutnim podacima, te da će se vidjeti kakav će biti rast kad se taj podatak revidira.

"No, u svakom slučaju to se nije osjetilo u samom proračunu. Naprotiv, prihodi su bili dobri, a posebno potrošnja, kao što smo vidjeli u 12. mjesecu", ocijenio je Plenković. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u posljednjem lanjskom kvartalu porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je već 14. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 3,3 posto.To je i manje od očekivanja.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,7 posto na godišnjoj razini.U cijeloj prošloj godini BDP je, pak, porastao za 2,8 posto, manje nego godinu dana prije, kada je rast iznosio 3,2 posto i manje od procjena Vlade koja je lanjski proračun temeljila na očekivanom rastu od 3,2 posto."Ono što je posebno ohrabrujuće, je podatak da je ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj razini otkad Komisija prati taj pokazatelj.

Dakle, iznad smo čak drugih članica EU, indeks nam je 118,8 bodova, što je jako dobro i moramo nastaviti sa svim aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu", istaknuo je Plenković. Prema nedavno objavljenom izvješću Europske komisije, indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj dosegnuo je u veljači 118,8 bodova, što je njegova najviša razina od kada Komisija prati taj pokazatelj, a odražava optimistična očekivanja u industriji i među potrošačima.

Osvrnuvši se na novu izvanrednu upravu Agrokora, Plenković je podsjetio da je Trgovački sud u Zagrebu jučer donio odgovarajuće odluke. Taj je sud na prijedlog Vlade opozvao Antu Ramljaka s dužnosti izvanrednog povjerenika u Agrokoru te imenovao Fabrisa Peruška novim povjerenikom, a Irenu Weber njegovom zamjenicom. "Temeljni cilj ostaje postizanje nagodbe, kvalitetno funkcioniranje kompanije, njeno restrukturiranje u okviru zakonskih rokova.

Mislim da nakon što se ovaj tjedna novi izvanredni povjerenik i njegova zamjenica upoznaju sa svim aspektima, da će prionuti ispunjavanju sva ta tri cilja", rekao je premijer.

Nastavno na nedavno održan Odbor za gospodarstvo, naveo je i da Vlada ostaje otvorena da se o toj temi razgovara i u Hrvatskom saboru tako da postoji i neposredniji dijalog s predstavnicima parlamentarnih stranka o aktivnostima, sukladno posebnom zakonu koji je donesen prije nešto manje od godinu dana.