Dnevne novosti

Ministarstvo graditeljstva s 53,2 milijuna kuna pomaže jedinicama lokalne samouprave

27.02.2018 07:21 ZAGREB, 26. veljače 2018. (Hina) - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je tri javna poziva za jedinice lokalne samouprave kojima će ove godine pomoći s ukupno više od 53 milijuna kuna za projekte komunalne infrastrukture, izradu prostornih planova i sanaciju klizišta.

Objavljeni su javni pozivi za sufinanciranje prostornih planova, za što je namijenjeno 3,1 milijuna kuna, zatim za projekte sanacije klizišta osigurano je ukupno 10 milijuna kuna, te 40 milijuna i 100 tisuća kuna za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva, izvijestio je u ponedjeljak ministar Predrag Štromar na konferenciji za novinare.Financijski će se pomoći jedinicama lokalne samouprave, koje nemaju dostatne proračune, i to sredstvima prikupljenima od legalizacije zgrada.Rok za podnošenja zahtjeva za sufinanciranje izrade prostornih planova je 30. rujna. Ministarstvo će sufinancirati do 50 posto troška izrade ili izmjene prostornih planova, a cilj je bolji razvoj lokalnih jedinica i privlačenje investicija, rekao je Štromar.

Općine i gradovi mogu se javiti i za projekte sanacije klizišta kojima će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije i radovi. Za tu svrhu Ministarstvo je namijenilo ukupno 10 milijuna kuna, a sudjelovat će u financiranju projekata do 80 posto. Natječaj je otvoren idućih 30 dana, a realizacija projekta treba biti dovršena do 31. prosinca."U Hrvatskoj je više od 300 otvorenih klizišta i velik dio njih nije riješen na adekvatan način", rekao je Štromar te dodao da i po drugim ministarstvima i u nekim fondovima postoje sredstva kojima će se vrlo brzo "otvarati rješavanje tog problema".Treći poziv odnosi se na sufinanciranje gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i poboljšavanje komunalnog standarda u 2018., za što je osigurano 40 milijuna kuna i 100.000 kuna."Bit ovoga projekta je podizanje kvalitete komunalne infrastrukture, a postotak sufinanciranja ovisit će o indeksu razvijenosti općina ili gradova, s tim da za prvu kategoriju može iznositi maksimalno do 80 posto. 

Pojedina općina ili grad mogu dobiti najviše 450.000 kuna i prijaviti se maksimalno na dva projekta", pojasnio je ministar.Tim sredstvima sufinancirat će se dogradnja vrtića, ambulanti, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja sportskih igrališta, obnavljanje vatrogasnih domova i javna rasvjeta.Rok za podnošenje prijava Ministarstvu je sljedećih 30 dana, a svi natječaji bit će objavljeni na internetskim stranicama.