Dnevne novosti

D. Orešković: Povlačim svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

19.02.2018 07:25 ZAGREB, 18. veljače 2018. (Hina), Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković  potvrdila je u nedjelju Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak, kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika.   
"Sasvim jasnu, ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu te povlačim svoju kandidaturu," naglasila je Orešković u telefonskoj izjavi za Hinu. Naglasila je i kako neprihvatljivom smatra izjavu saborskog zastupnika Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a koji je, nakon tajnog glasovanja saborskih zastupnika na kojem ni jedna od dvije kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva, Orešković i Nataša Novaković nisu dobile potrebni broj glasova kazao da  "ako bude potrebno bit će i treći krug.

Ako ni tada niti jedna kandidatkinja neće dobiti većinu glasova bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednicu Povjerenstva", kazao je tada Bačić. Komentirajući tu Bačićevu izjavu Dalija Orešković rekla je kako joj je neprihvatljiva, jer bi ako bi se i ponovio natječaj, to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta.

Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz dosadašnju predsjednicu Daliju Orešković, kandidirala se Nataša Novaković. U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, ni jedna nije dobila potrebnih 76 glasova. Naime, Nataša Novaković dobila je 75, a Dalija Orešković 46 glasova. 

No, izabrani su članovi novog Povjerenstva - Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić. Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.